(VIDEO) 30. kolovoza 1933. Ivan Kušan – pisac zbog kojeg su generacije klinaca zavoljele čitati

Foto: snimka zaslona

Ivan Kušan, pisac zbog kojeg su generacije klinaca zavoljele čitati. No, bilo bi posve pogrešno o ovom piscu govoriti samo u kontekstu književnosti za djecu. Dovoljno je istaknuti samo jedan primjer. Naime, nakon što je bezbrojnim klincima otvorio vrata iza kojih se nalazi čudo teksta, Kušan je mnoge mlade čitatelje kasnije uveo u književnost svog prijatelja Raymonda Carvera, kojeg je i prvi prevodio u Hrvatskoj, nakon čega su se ovdje 80-ih pojavili tzv. karverovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je na današnji dan u Sarajevu 1933. godine, a umro je u Zagrebu 2012. godine.

U Sarajevu je proveo i najranije djetinjstvo, da bi se nakon toga preselio u Zagreb, gdje je svršio osnovnu i srednju školu. Potom upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu te postaje akademskim slikarom. Radio je kao urednik na RTV Zagreb i u Telegramu, bio je dramaturg u Zagreb-filmu, urednik u Školskoj knjizi te redoviti profesor Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Uređivao je časopis Most te bio urednik u bibliotekama Znanje i Školskoj knjizi. Autor je velikog broja drama, filmskih scenarija, radio i televizijskih drama, romana, priča, eseja i kritika. Uz to, sastavio je i nekoliko antologija te priredio dvije samostalne izložbe.

‘Koko u Parizu’ i ‘Koko i duhovi’ postali su hitovi te nevjerojatno omiljeni među mladim čitateljima, kao i Kušanov roman ‘Lažeš, Melita’, prema kojemu je snimljena popularna serija. ‘Koka i duhove’ je, pak, piščev sin Daniel Kušan preveo na filmsko platno 2011. godine, a film je bio među najgledanijima te godine u Hrvatskoj. Kasnije je snimljen i nastavak ‘Zagonetni dječak’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavio je romane: Uzbuna na Zelenom vrhu, Razapet izmeđuKoko i duhoviDomaća zadaćaZidom zazidaniZagonetni dječakLažeš, MelitaToranjKoko u ParizuNaivciLjubav ili smrt.

Zagonetni dječak osamdesetih je bio pretvoren u uspješnu igranu seriju, baš kao i jedna od najomiljenijih knjiga za djecu Lažeš, Melita. Kušan je objavljivao i priče, putopisne i parodijske proze Trenutak unaprijedVeliki danPromišljeni dugi gnjevPrerušeni prosjak100 najvećih rupa te Knjigu za mlade i stare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je i plodan dramski pisac, a izvođene su mu drame Spomenik DemostenuToranjSvrha od slobodeVaudevilleČarugaPsihopatiRupa za udajuLjepotica i zvijerNarodni glasLažeš, Melita. Također je bio i prevoditelj, a među ostalim SaintExupéryja, Tolstoja, Maupassanta, Čehova, Twaina, Solženjicina, Ionescoa….

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.