30. lipnja 1941. Homogena Srbija – dokument u kojem je uobličena genocidnost velikosrpske ideologije

Foto: PANONIAN, wikipedia

Homogena Srbija je dokument nastao 30. lipnja 1941. i izravno je povezan s genocidom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji je svoj vrhunac doživio 1991. godine. Velikosrbi su 1941. na svaki način tražili obnovu Jugoslaviju, a četnici koji su bili službena vojska Vlade Jugoslavije u Londonu su zahtijevali obnovu Jugoslaviju i unutar nje Veliku Srbiju, te „malu Hrvatsku“ u pojasu iznad Kupe prema Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je fascinantno je to da je ideja Homogene Srbije iz 1941. u praksi zaživjela 1991. godine kada su Srbi u genocidu etnički očistili, po uputama iz Homogene Srbije, veliku većinu dijelova Hrvatske i BiH.

Već krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta o kojima je jugoslavenska povijest šutjela. Tako je zločinačka povijest Srbije u 20. stoljeću ostala nepoznata. A ona je puna zločinaca nedićevaca, četnika, ljotićevaca i komunista. A ta šutnja je jednostavno prelivena i na hrvatsku historiografiju nakon osamostaljenja.

Danas polako povijesna istina izlazi na vidjelo i zna se da su 1941. nastala dva tada vrlo poznata službena dokumenta, jedna iz kuhinje vezane uz jugoslavensku vladu u izbjeglištvu i Beograd, a drugi iz duhovne kuhinje Srpske pravoslavne crkve. Naziv ta dva važna dokumenta koji razortkrivaju puno o stanju stvari nakon raspada Jugoslavije 1941. godine su: ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, i ‘Valerijanov memorandum’ Srpske pravoslavne crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Homogena Srbija’ je projekt koji je napisao zločinac i čovjek koji je u jednom kratkom dokumentu uobličio genocidnost velikosrpske ideologije – Stevan Moljević. Ta genocidna ideologija je bila temeljni dokument i motiv kasnijih zločina nad Hrvatima za vrijeme II. svjetskog rata, kada su četnici i partizani proveli genocid nad hrvatskim narodom, ali i u Domovinskom ratu kada su ponovno isti ljudi i ista vojska, JNA s petokrakom i četnici s kokardom, klali Hrvate od Vukovara do Konavala.

Ono što mnogi ne znaju je da Moljevićev projekt nije odmah predviđao stvaranje samostalne Velike Srbije, već obnovu Jugoslavije kao neuravnotežene federacije s tri federalne jedinice – Velikom Srbijom, Slovenijom i malom Hrvatskom u uskom pojasu između Slovenije i Velike Srbije, nad kojom bi bila uspostavljena srpska hegemonija kao dio projekta dugoročnog nestanka Hrvata.

Ono što treba napraviti prema Moljeviću, to je stvoriti Veliku Srbiju i izvršiti opći genocid nad Hrvatima, dok je ‘Valerijanov memorandum’ SPC-a propagandna poluga za izvršenje takvog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zaista četnici su od 1941-1945 izvršili masovne zločine u NDH nad Hrvatima i muslimanima, a nakon II. svjetskog rata njihov posao su intenzivno nastavili partizani, među kojima je bio veliki broj pristiglih iz Srbije u kojima su se nalazile tisuće amnestiranih četnika. Kulminacija i ostvarenje četničkih planova, paradoksalno, izvršila je Titova JNA koja 1991. u Hrvatskoj i 1992. u BiH gotovo potpuno izvršila masovnim ubijanjima i progonima ideje Stevana Moljevića i Draže Mihailovića.

Te morbidne četničke ideje iz 1941. postale su općeprihvaćene u Srbiji 1991., a jedan od kolovođa ideja bio je današnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao važni član četničke Radikalne stranke. Vučić i njegovi trabanti poticali su Srbe na provođenje genocida nad Hrvatima.

Ovo su samo neke točke iz dokumenta Homogena Srbija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Stvoriti Homogenu Srbiju kao državu naseljenu isključivo Srbima
  2. Takvu Srbiju treba stvoriti etničkim čišćenjem Hrvata i nacionalnih manjina
  3. Hrvati su genocidni jer su 1941. i prije toga išli za planskim „istrebljenjem“ Srba
  4. Zapadne granice trebaju ići linijom Virovitica-Sisak-Karlovac-Ogulin-Karlobag (uključivo te gradove)
  5. Jugoslaviju treba obnoviti prema „zahtjevima prijatelja“ s trima jedinicama
  6. Takva Jugoslavija moguća je samo sa smanjenom Hrvatskom
  7. Genocidnu kampanju nad Hrvatima treba izvršiti u povoljnom trenutku na najbrži mogući način. (1)

Sasvim je očigledno da je Domovinski rati i agresija Srbije, te temeljne genocidne ideje, bile odavno napisane u četničkom dokumentu Stevana Moljevića 1941., kao i Valerijanovom memorandumu Srpske pravoslavne crkve.

Ono što je Hrvate snašlo 1918., 1941., 1945 i 1991. došlo je iz istog četničkog lonca koji i danas vrije u Srbiji.

(1) Stjepan Lozo: Ideologija i propagand velikosrskog genocida nad Hrvatima, str. 75.

 *Stevan Moljević koji je kreirao genocidni dokument Homogena Srbija bio je najvažniji četnički ideolog u II. svjetskom ratu i najbliži suradnik Draže Mihailovića. Nakon rata nije ubijen kao mnogi dužnosnici NDH, već osuđen od partizana, zatvoren, otpušten i umro na slobodi. Ovaj zločinac kao i njegov zapovjednik Draža Mihailović danas su rehabiltirani i opće prihvaćene povijesne osobe u javnom prostoru Srbije i Republike Srpske, a time i njihove genocidne ideje koje su promicali i provodili ubijanjem Hrvata i muslimana. Ideje Stevana Moljevića izvršio je gotovo potpuno Slobodan Milošević i jugoslavenska vojska JNA  u agresiji na Hrvatsku i BiH 1991. godine, ali ih je u tome spriječila Hrvatska vojska, HVO i Armija BiH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.