30. rujna 1996. Danka Ana Jurčević – časna sestra ubijena pred Caritasom u Kaknju s ciljem zastrašivanja Hrvata

Foto: kblj.hr

Na današnji dan 1996. godine u Kaknju, ispred prostorija Caritasa, ubijena je s osam uboda nožem časna sestra Danka Ana Jurčević. Ubojstvo je planirano unaprijed, a motiv je vjerojatno želja uplašiti ono malo preostalo Hrvata Kaknja i okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ove časne sestre koja je ubijena u gradu pod nadzorom Bošnjaka, i pripadnici Armije BiH ubili su dva franjevca u Fojnici, a na prostoru pod kontrolom Srba ubijeno je čak desetak katoličkih svećenika i časnih sestara. Na ponos hrvatskom narodu, u ratu u BiH i Hrvatskoj nije ubijena niti jedna osoba ili vjerski službenik niti pravoslavne niti muslimanske vjeroispovjesti.

 

Sestra Danka Jurčević rođena je 29. siječnja 1950. u Jardolu, župa i općina Vitez od roditelja Joze i Lucije r. Frljić. Doživotne redovničke zavjete položila je u Zagrebu 15. kolovoza 1970. u Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službovala je u Kaknju, Puli, Zapulju, Sarajevu, Derventi i ponovno u Kaknju gdje je mučki ubijena 30. rujna 1996.pokraj zgrade župnog Caritasa kod župne crkve u 20 sati. Po svemu sudeći, ubojstvo je unaprijed isplanirano i izvršeno s osam uboda i posjekotina nožem. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je sestru Danku nazvao našom novom mučenicom.

Po svemu sudeći ubojstvo je unaprijed isplanirano. Motiv: zastrašiti preostali hrvatski katolički puk kao i one koji su se kanili vratiti na svoja ognjišta, pišu Kćeri Božje ljubavi

Domovinski rat zatekao ju je na službi u Kaknju. Unatoč ratnim teškoćama, zajedno sa svojom redovničkom zajednicom, nastavila je hrabro djelovati na župi. Ostala je sa svojom Crkvom i svojim hrvatskim narodom. Znala je reći: „Nikamo iz Bosne“. Proživljavala je teška stradanja i patnje ljudi, pružajući im duhovnu i moralnu podršku. Ponekad ju je za vrijeme vjeronauka za prvopričesnike zateklo granatiranje. Tada bi zajedno s djecom bježala u sklonište. Jednom zgodom jedan prvopričesnik u skloništu je glasno molio: „Isuse, skloni granate, da primim prvu svetu pričest.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plodni rad s. Danke na župi prekinulo je mučko ubojstvo s osam smrtonosnih uboda nožem, u ponedjeljak, 30. rujna 1996., u 20:10 h. Ubojstvo je izvršeno u crkvenom dvorištu i to u vremenu kad su župnik i kapelan bili službeno odsutni. Kad je ubojica vidio što je učinio, bacio je okrvavljeni nož i pobjegao. Susjedi su odmah obavijestili sestre u samostanu o tragičnom događaju. Kad je kućna poglavarica s. Branka Matošević stigla na mjesto stradanja, našla je s. Danku mrtvu u lokvi krvi. U tom ozbiljnom trenutku nepravde i nasilne smrti očitovala se tuga, suze i molitva. Ubrzo je pristigao župnik, pa policija, te vještaci koji su obavili prve istražne radnje. Kasnije je Sud donio presudu, ubojica je odležao u zatvoru, ali do danas su ostale nerazriješene okolnosti ubojstva sestre Danke.

Nakon Drinskih mučenica ubijenih od četnika u Drugom svjetskom ratu, patnička Katolička Crkva u Bosni dobila je još jednu mučenicu iz redova Kćeri Božje ljubavi – sestru Danku Anu Jurčević koja nije htjela ostaviti svoj hrvatski katolički puk Srednje Bosne. To je platila životom, što je bila sudbina mnogih katolika u turbulentnoj povijesti Bosne od dolaska Turaka pa sve do današnjih dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.