31. siječnja 1587. kardinal Juraj Drašković – ključna osoba u katoličkoj obnovi Hrvatske i Ugarske u obrani od protestantizma

Foto: Silverije, www. commons.wikimedia.org

Kardinal Juraj II. Drašković u katoličkoj obnovi Hrvatske i Ugarske među prvima je odigrao ključnu ulogu, započetu od primasa Antuna Vrančića i nadbiskupa, kraljevskog namjesnika Miklósa Telegdija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juraj Drašković rođen je 1525. godine u Bilini kraj Knina, a umro na današnji dan 1587. godine. Biskupom u Pečuhu postao je 1557. Zalagao se za jedinstvo katolika i protestanata u Europi. Bio je jedan od zapaženijih govornika na Tridentskom saboru, gdje se zauzimao za reformu Crkve, ekumenizam, slobodu izražavanja i blagost prema onima koji drugačije misle.

Godine 1563. postao je zagrebački biskup i djelovao je do 1578. provodeći mnogobrojne reforme (sazvao je čak tri biskupske sinode). Zahvaljujući predanom radu stekao je veliki ugled zbog čega je 1569. primio posebne pohvale pape Pija V. Kao hrvatski ban proživio je teške trenutke obrane od Turaka, ali i Seljačke bune 1573. Povjesničari kažu kako je bio mudar političar koji je nastojao pomiriti posvađano plemstvo te uspješno obraniti Hrvatsku od većeg njemačkog utjecaja.

Nakon zagrebačke službe, otišao je u Győr u Mađarsku, gdje je imenovan biskupom i kraljevskim kancelarom. Rudolf II. imenovao ga je 1584. godine kraljevskim namjesnikom za Ugarsku, a papa Siksto V. 1585. proglasio ga je kardinalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Juraj II. Drašković u katoličkoj obnovi Hrvatske i Ugarske među prvima je odigrao ključnu ulogu, započetu od primasa Antuna Vrančića i nadbiskupa, kraljevskog namjesnika Miklósa Telegdija. Koliko je samo mudrosti, takta trebalo da hrvatski sin, pečuški, zagrebački i đurski biskup te kalački nadbiskup i kardinal Drašković ojača Katoličku crkvu u Ugarskoj Kraljevini i hrvatskim zemljama, kada je u pravom trenutku trebalo spriječiti prodiranje protestantizma. Za provedbu crkvenih reformi u duhu Tridenstkog koncila Drašković je bio među prvima koji je u tom pogledu poduzeo mjere, kao pečuški biskup, ali i u svojstvu zagrebačkog biskupa te hrvatskoga bana, odnosno kasnije u funkciji đurskog biskupa, zaustavivši daljnje prodiranje reformacije, istovremeno utemeljivši školske institucije te pokretanje i jačanje edukacije svećenika u Gornjoj Ugarskoj, u današnjoj Slovačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.