31. siječnja sveti Ivan Bosco – naglasak u odgoju je na ljubavi i prevenciji nepoželjnog ponašanja!

Foto: www.commons.wikimedia.org

Njegova odgojna metoda bila je jedinstvena i izuzetna po tome što je naglasak stavljao na ljubav i nekažnjavanje uz prevenciju sprečavanja nepoželjnog ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri stupa njegovog odgoja bili su: vjera, razboritost i ljubaznost.

U vrijeme kada je fizičko kažnjavanje djece ne samo bilo opće prihvaćeno i prihvatljivo to je bila – odgojna revolucija!

Današnji odgojni sustav, u svojim pozitivnim vrijednostima, upravo se oslanja na ove postavke vizionara i sveca Katoličke Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas slavimo svetog Ivana Bosca, utemeljitelja dva najbrojnija reda Katoličke Crkve danas – muškog reda salezijanaca i ženskog reda kćeri Marije pomoćnice. Ova dva reda danas predstavljaju najveću i najbrojniju snagu odgojne i pastoralne brige za mlade u svijetu.

Najpoznatiji hrvatski salezijanac danas je don Damir Stojić koji vodi pastoralnu brigu za studente Zagrebačkog sveučilišta. Kroz njegove dugogodišnje različite oblike pastorala i odgoja, desetine tisuća studenata i mladih primilo je općeljudske i kršćanske vrijednosti, kao i obrasce aktivnog življenja u obitelji, društvu i crkvi.

Don Bosco je svoj rad počeo sa prezrenim i odbačenim mladićima na ulicama industrijskog Torina, pomažući im da izađu iz začaranog kruga nasilja, krađa i siromaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom ljubavlju i brigom zadobivao je srca mladih, a uvijek je inzistirao na prisutnosti odgajatelja u životu mladog čovjeka. Zadobivajući povjerenje mladih zadobivao je i povjerenje njihovih srca, oblikovao njihove životne stavove i pomogao da postanu zreli ljudi, pošteni građani i dobri kršćani.

Ta metoda odgoja nazvana je preventivni sustav i obuhvaća sve dimenzije čovjekove osobnosti, te ih usmjerava prema istinskim vrijednostima života. Tako odgoj postaje sustav koji čine: odgajanik, odgajatelj i vrijednosti prema kojima su usmjereni.

Don Bosco i njegovi dječaci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: wikimedia.commons.org

“Prva je sreća djeteta kad osjeti da ga drugi voli. Osjećaj zahvalnosti kod djece predokus je sretne budućnosti. Djeca su Božja radost.” (sveti Ivan Bosco)

“Tvoj govor neka je uvijek začinjen blagošću. Blagost u govoru, u djelovanju, u opominjanju osvaja sve i svakoga. BOG. Bog je dobri Otac, pouzdajmo se u njega.” (sveti Ivan Bosco) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad molite, iz dva zrna koja sijete narast će četiri klasa. Tko, moli sličan je čovjeku koji ide kralju.” (sveti Ivan Bosco)
 
“Mladi lako zaboravljaju kazne roditelja, ali prilično teško kazne odgojitelja. Kod omladine kazna je ono što se primijeni kao kazna” (sveti Ivan Bosco)

“Velika je manjkavost suvremene pedagogije što u odgoju ne želi govoriti o posljednjim stvarima, napose o smrti i o paklu” (sveti Ivan Bosco)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.