31. siječnja sveti Ivan don Bosco – zašto su salezijanci znak života za Hrvate Žepča?

Danas slavimo svetog Ivana Don Bosca, velikog sveca i utemeljitelja moderne pedagogije koja zabranjuje fizičko kažnjavanje djece, a koja je bila općeprihvaćena pojava u vrijeme don Bosca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Bosco je u 73 godine života i 47 godina svećeništva osnovao apostolsku obitelj s četiri ogranka: salezijance, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike, udruženje štovatelja Marije Pomoćnice; sagradio je četiri velike crkve; utemeljio mjesečni časopis Salezijanski vjesnik; napisao stotinjak knjiga i knjižica; osnovao sedamdeset i dvije salezijanske kuće; organizirao osam misijskih ekspedicija; iskazao se na diplomatskom polju posredovanjem između Svete Stolice i kraljevine Italije; putovao je, propovijedao, ispovijedao, sve u zanosnom optimizmu i radosti.

Bio je obdaren proročkim darom i vizijama koje su skupljeni u knjizi „Snoviđenja“.
Danas se muški red salezijanaca, koji se bavi odgojem mladeži i ženski red Marije Pomoćnice, najveći katolički redovi u svijetu i njihov doprinos svijetu je nemjerljiv.

Salezijanci u Žepču – znak života za Hrvate Srednje Bosne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1994. je Hrvatska salezijanska provincija prihvatila poziv Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije i općinskih vlasti Žepča da preuzme brigu oko izgradnje i vođenja Katoličkog školskog centra u Žepču. Samo godinu dana poslije prvi salezijanci dolaze u Žepče i uključuju se u odgojno-obrazovni rad u srednjoj školi. Godine 1997. položen je kamen temeljac za izgradnju KŠC, a zemljište za izgradnju Centra površine 70.000 m2 darovala je općina Žepče. Dvije godine poslije započinje s radom Tehničko-obrtnička škola s prva 72 učenika, a 2000. započinje s radom i Opća gimnazija. Godine 2003. izgrađena je upravna zgrada i prostori za salezijansku zajednicu, a 2004. započinje izgradnja nove školske radionice.

Centar danas ima dvije srednje škole, Opću gimnaziju (198 učenika) i Tehničko-obrtničku školu (272 učenika) s ukupno 60 djelatnika.
Škole u Centru pohađa preko pet stotina učenika. U gimnaziji nastoje steći opća znanja koja im omogućuju upise na najrazličitije fakultete u Bosni i Hercegovini te izvan nje.
Osim školstva, salezijanski centar u Žepču je središte i svih drugih društvenih, duhovnih i ostalih aktivnosti mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.