31. svibnja 1731. Kamenita vrata – kako je spašena slika Gospe koju stoljećima štuju Zagrepčani?

Foto: Patrick Donovan/flickr

 Izgorio je čak i drveni okvir, ali se vatra na čudesan način zaustavila kad je došla do Bogorodičinog lika. Od kad se dogodilo to čudesno spasenje iz vatre, stanovnici Zagreba na poseban način štuju tu sliku. Izgradili su joj oltar unutar obnovljenih Kamenitih vrata i sve do danas ostao je običaj da se prolaznici zastanu i prekriže pred slikom kada prolaze kroz ovaj najstariji dio grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Slika Majke Božje od Kamenitih vrata potječe iz 16. stoljeća, a nekada se nalazila nad Kamenitim vratima. Na današnji dan 1731. godine Zagreb je zahvatio veliki požar, pa su izgorjela i Kamenita vrata. Pretražujući zgarište nakon požara građani su pronašli neoštećenu sliku Majke Božje usred pepela. Izgorio je čak i drveni okvir, ali se vatra na čudesan način zaustavila kad je došla do Bogorodičinog lika.

Svjedočanstvo o tom čudu zapisao je poznati hrvatski povjesničar i svećenik Adam Baltazar Krčelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kad se dogodilo to čudesno spasenje iz vatre, stanovnici Zagreba na poseban način štuju tu sliku, pa je sve do danas ostao je običaj da prolaznici zastanu i prekriže pred slikom. Mnogi se pobožni Zagrepčani pred slikom i mole, uzdajući se u pomoć i zagovor Bogorodice. Postoji i gradski običaj paljenja svijeća pred slikom iz zahvalnosti za Marijinu pomoć u nekoj krizi. Inače, slika je dimenzija 57×47 centimetara i naslikana je na lanenom platnu.

Prikazuje Bogorodicu kako desnom rukom drži svoje dijete Isusa, a lijevom žezlo. Na dnu slike je Mjesec, a Bogorodica je ogrnuta plaštom sa zlatnim zvijezdama. Godine 1778. zagrebački majstor Ivan Korta izradio je lijepu umjetničku željeznu ogradu pred slikom, u baroknom stilu.

Prilikom 200. obljetnice čudesnog očuvanja slike, 31. svibnja 1931. godine, Gospa je svečano okrunjena zlatnom krunom. Zagrebački nadbiskup kardinal sluga Božji Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.