4. srpnja 1954. Švicarska – ‘čudom u Bernu’ Njemačka postala prvi puta svjetski prvak u nogometu!

Foto: snimka zaslona

Prvenstvo svijeta u Švicarskoj 1954. prvo je koje je pratila televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav je bio sličniji današnjem: četiri skupine po četiri reprezentacije, iz kojih su dvije najbolje išle u četvrtfinale. Favorit je bila momčad Mađarske predvođena Ferencom Puskasom, koja je visokom pobjedom 8-3 nad Zapadnom Njemačkom opravdala status najvećeg favorita. Međutim, ta pobjeda daje lažnu sliku jer su Nijemci planirano nastupili bez osmorice igrača iz udarne postave, piše gol.dnevnik.hr.

Sepp Herberger povukao je prilično pametan potez. Bilo mu je jasno da će teško pobijediti sjajnu mađarsku “laku konjicu”, za mnoge najbolju momčad svih vremena, pa je na teren poslao praktički drugu momčad, a udarnu momčad odmarao je za važniju utakmicu s Turcima u doigravanju skupine. Osim toga, Herberger je znao da bi se njegova momčad mogla naći s favoriziranim Mađarima u završnici turnira te ih je na taj način „uspavao“ i ostavio privid apsolutne nadmoći.

U četvrtfinalnom dvoboju Mađarska je svladala Brazil 4-2 u brutalnoj utakmici s puno prekršaja, dok je Zapadna Njemačka dobila Jugoslaviju 2-0. U polufinalu Mađari su tukli dotad na SP-u neporažene Urugvajce 4-2 nakon produžetaka, dok su Nijemci bili bolji od Austrijanaca 6-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Čudo u Bernu – Njemačka pobijedila apsolutne favorite Mađarsku 3:2. Pogledajte čudesne obrane golmana Njemačke Tureka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Finale SP-a 1954. u njemačkoj sportskoj povijesti poznato je kao ‘čudo u Bernu’. Naime, nakon poraza 8-3 u skupini, Nijemci su se u punom sastavu uspješno revanširali mađarskoj ‘lakoj konjici’ koja je od svibnja 1950. do srpnja 1954. nanizala 33 utakmice bez poraza, što je i danas nedostignuti rekord.

Da tragedija za Mađare bude veća, fantastični niz pobjeda prekinut je baš u finalu SP-a. Pred 60.000 gledatelja u Bernu. Mađari su rano poveli 2-0 golovima Puskasa i Csibora, no Morlock i Rahn uspjeli su izravnati rezultat, da bi u 84. minuti Helmut Rahn neobranjivo opalio i donio Zapadnoj Njemačkoj senzacionalnu titulu. S 11 golova Kocsis je bio najbolji strijelac turnira, ali Mađari su ipak ostali bez titule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to prvo prvenstvo svijeta Njemačke u nogometu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.