400. obljetnica posvete župne crkve Sv. Stjepana prvomučenika

Jubilarna 400. obljetnica posvete župne crkve Sv. Stjepana prvomučenika u Motovunu proslavljena je u nedjelju 3. kolovoza, objavila je IKA.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša u koncelebraciji s domaćim župnikom Gracijanom Živolićem te Dragutinom Petrovićem i Vladimirom Brizićem.

Župnik je nakon uvodnih pozdrava izrekao kratku povijest Crkve na motovunskom području. Prvi tragovi kršćanstva ondje potječu iz 3. stoljeća. U 9. stoljeću prvi se put spominje Motovunski kaptol, a u 11. stoljeću župa. Godine 1580. počela je izgradnja crkve, u prigodi posjete veronskog biskupa Agostina Valerija, po nacrtu poznatoga venecijanskog arhitekta Andrea Palladija. Nakon 34 godine crkvu je 3. kolovoza 1614. godine posvetio biskup Leonardo Tritoni. O naseljenosti motovunskog kraja govori podatak da je u 16. stoljeću ondje živjelo 8000 stanovnika. Danas župa ima oko 1000 duša.

Povijest i nasljeđe nas obvezuju da čuvamo uspomenu na one koji su živjeli na ovim prostorima prije nas pa je stoga današnje misno slavlje molitva za sve koji su ovdje živjeli i djelovali, rekao je biskup u uvodnom pozdravu.

Govoreći o dnevnom evanđelju, o prispodobi umnažanja kruha i riba, biskup je istaknuo kako “svatko od nas upravo poput apostola ponekad nastoji odgovornost i obvezu pomaganja bližnjemu prebaciti na nekog drugog; apostoli su sugerirali da narod ode potražiti okrepu po obližnjim selima, mi vrlo često prebacujemo odgovornost pomaganja na institucije ili društvo, no, Isus prepoznaje potrebu i pomaže bližnjemu u potrebi; svatko od nas ima nekog bližnjeg, potrebitog u svojoj okolini, i trebamo postupati po uzoru na Isusa”. Biskup je pojasnio da se često i ne radi o materijalnoj potrebi, već je potrebno imati otvorene oči i prepoznati u bližnjemu duhovnu potrebu, patnju, samoću, pa i kada ne možemo ništa konkretno učiniti, možemo jednostavno saslušati i iskazati blizinu što osobi puno znači.

Biskup je zatim skrenuo pozornost na jednu jednostavnu, a temeljnu Isusovu gestu, kod umnažanja kruha – pomolio se. “I mi bi se tako trebali češće podsjetiti da sve što imamo dar nam je od Boga, i da odlaskom s ovoga svijeta ništa nećemo ponijeti sa sobom. Materijalno je važno, ali navezanost srca na materijalno velika je tragedija današnjeg čovjeka, koji se zbog te navezanosti ne može razviti duhovno. Isus je nakon umnažanja predao kruh učenicima, znak je to da Isus računa na učenike i na Crkvu, i upravo preko njih, preko nas, djeluje”, rekao je biskup.

Ova crkva, izgrađena prije 400 godina, dokaz je vjere prethodnih naraštaja ovoga kraja. Ovu je crkvu sagradila vjera. Sagradila ju je vjera onih generacija koje su znale dati Bogu Božje, a caru carevo, znali su poštovati i pravilno vrednovati one neprolazne vrednote, znali su da je vrednota biti dobar čovjek, znali su da za neke vrednote treba dati i život, čemu u prilog govori i izbor sv. Stjepana za zaštitnika ove župe, sveca mučenika koji je mučeničkom smrću položio svoj život za vjeru, istaknuo je biskup.

Tijekom mise župnik je krstio malog Flavija Koracu. U zaključnim zahvalama župnik je zahvalio svima koji su dali doprinos u pripremi slavlja, te izložio tijek radova obnove župne crkve, koja se obnavlja sredstvima Ministarstva kulture RH, Porečke i Pulske biskupije te Istarske županije. Devedesetih godina popravljen je krov, a posljednjih desetak godina, sustavno se, ovisno o raspoloživim sredstvima, obnavlja unutrašnjost: stropovi središnje i bočnih lađa, prezbiterij, instalacije i drugo. U narednim fazama uslijedit će uređenje pjevališta, zidova, poda te sakristije.

Biskup je zahvalio župljanima i općinskom čelništvu na dobroj suradnji, te istaknuo da će Biskupija uvijek rado pomoći napose tamo gdje se prepozna inicijativa i želja zajednice da se u plodonosnoj suradnji učini nešto vrijedno za župu.
Na kraju misnog slavlja biskupu su na dar uručeni prigodni plodovi motovunskog kraja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika
Photo: ika