5. listopada 1981. Raoul Wallenberg – zašto je jedan najvećih spasitelja Židova od holokausta ubijen od antifašista?

Foto: wikimedia.org

Jedan od najvećih spasitelja života ljudi svih vremena, Raoul Wallenberg, borio se protiv samog nacističkog velezločinca Adolfa Eichmanna. Tragično je da su Wallenberga na kraju zatvorili i ubili pripadnici drugog krvavog totalitarnog režima, ruski komunisti koji se vole kao i jugoslavenski kititi nazivom – antifašisti. 

Na današnji dan 1981. godine proglašen je počasnim građaninom SAD-a, kao tek drugi čovjek kojem je ukazana takva čast u povijesti (prvi je bio Winston Churchill).

Švedski diplomat Raoul Wallenberg zaslužan je za spašavanje desetina tisuća Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata. Mađarski su Židovi tijekom većeg dijela rata bili pošteđeni stradanja. Međutim, pred kraj su rata Nijemci odlučili uništiti posljednju veliku židovsku zajednicu u Europi – onu budimpeštansku, koja je brojila oko 700 000 pripadnika. U tu su svrhu poslali zloglasnog Adolfa Eichmanna, SS-Obersturmbannführera, koji je bio potpuno opsjednut idejom uništenja Židova.

U pokušaju da spase budimpeštanske Židove, zapadnjaci su poslali Raoula Wallenberga. On je kao švedski poslanik u Budimpešti izdavao Židovima zaštitne putovnice ili ih je smještao u zgrade koje su smatrane švedskim (neutralnim) teritorijem. Kad je Crvena armija zauzela Moskvu, zločinački komunisti su priveli Wallenberga pod optužbom da je strani špijun. Završio je u sovjetskim zatvorima i više se na Zapadu nikad ništa sigurno nije doznalo o njegovoj sudbini. Vjerojatno je bio u zloglasnom moskovskom zatvoru Lubjanka, a zatim je možda premješten u Sibir gdje je umro ili bio ubijen.

Do danas je ostao misterij kamo su komunisti sve premještali Wallenberga i kada je umro. Na današnji dan 1981. godine proglašen je počasnim građaninom SAD-a, kao tek drugi čovjek kojem je ukazana takva čast u povijesti (prvi je bio Winston Churchill).

Učinjeno je to na prijedlog poznatog kongresmena Toma Lantosa, jednog od Židova koje je Wallenberg spasio.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr