5. rujna 1972. München – pokolj na Olimpijskim igrama

Bricklayer

Frakcije PLO-a i druge radikalne palestinske organizacije pokrenule su u sedamdesetim godinama, pod vodstvom Yassera Arafata, niz napada na izraelske i druge ciljeve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan takav napad dogodio se na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. u kojemu je poginulo 11 izraelskih sportaša. 

Muhammed Oudeh rođen je 1937. u Jeruzelemu, u kojem je živio do šestodnevnog rata 1967., kada su izraelske snage zauzele istočni dio grada. Odlazi u progonstvo u Jeruzalem gdje se učlanjuje u Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO). 1970. suosnivač je Fataha. Nakon uništavanja frakcije Fedajini osniva frakciju Crni rujan i preuzima vođenje terorističkih operacija u inozemstvu.

Upravo je Crni Rujan, frakcija PLO, odgovorna za strašan masakr izraelskih sportaša na Olimpijadi 1972.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strašan pokolj u Olimpijskom selu

Dok su izraelski sportaši spavali, osmorica terorista preskočila su ogradu sela i provalila u izraelsku rezidenciju koju su otvorili ukradenim ključem. 

Yossef Gutfreund, dizač utega, začuo je buku ispred apartmana i počeo buditi svoje kolege. Kada je vidio da u sobu upadaju maskirani i naoružani muškarci, na njih je bacio 135 kilograma težak uteg. U zbrci i pomutnji koja je nastala četvorica su sportaša uspjela neozlijeđena pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener hrvačke reprezentacije Moshe Weinberg nožem je napao teroriste dok su oni sve taoce pokušavali premjestiti u jednu sobu. Na pod je srušio jednog terorista i porezao ga je nožem, no ubijen je hicima iz automatskog pištolja. I dizač utega Josef Romano koji se također suprotstavio teroristima pao je pod rafalima.

Osmorica palestinskih terorista zatočila su devetoricu izraelskih sportaša. Ubili su ih i kako bi pokazali da misle ozbiljno, tijela ubijenih bacili su preko balkona.

Jugoslavija – baza za obuku terorista

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titov je komunizam i Jugoslavija je na Izrael gledao kao na svog prirodnog neprijatelja pa Jugoslavija nije imala ni trgovinske, ni gospodarske, ni diplomatske odnose s Izraelom. Jednostavno nikakve, ali je zato široke ruke podupirala Jassera Arafata, PLO i palestinski terorizam. Zapravo je u obuci i naoružanju podupirala sve arapske i muslimanske organizacije koji su se terorizmom borili protiv države Izrael.

Palestinski teroristi koji su izveli pokolj izraelskih sportaša u Münchenu 1972. utrenirani su u Jugoslaviji na JNA poligonima. Titova je Jugoslavija bila sigurna kuća za svjetski terorizam od Bader Meinhofa i Crvenih brigada do Ramireza Sancheza, Venezuelca poznatog pod imenom Carlos i Šakal (sam član PLO-a) i mnogih drugih.

I to je, valjda, jedna od tekovina „antifašizma“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.