5. travnja 1992. Olga Sučić (34) i Suada Dilberović (24) – dvije mlade žene mučki ubijene iz snajpera prve su žrtve četničkog iživljavanja nad Sarajevom

Foto: snimka zaslona

Zastrašujuća je činjenica da je tijekom opsade Sarajeva ubijeno više od 1500 djece.

Na današnji dan 1992., na mučki i podmukli način, srpski snajperisti ubili su prve žrtve u Sarajevu, dvije žene: Olgu Sučić (34) i Suadu Dilberović (24).

U cijeloj BiH evidentirano je 3772 ubijene djece tijekom rata. Većinu djece ubili su Srbi, i to u Sarajevu i istočnoj Bosni gdje su se dogodili najveći zločini.

Na današnji dan 1992. počela je opsada Sarajeva od strane Vojske Republike Srpske, naoružane od JNA i podržavane od Srbije i Beograda. Opsada je trajala više od 44 mjeseca, točnije 1425 dana (do 29. veljače 1996.).

Tijekom opsade Sarajeva ubijeno je više od 14.000 ljudi.

Zastrašujuća je činjenica da je tijekom opsade stradalo više od 1500 djece.

Početak opsade na današnji dan 1992. obilježila je pogibija prve dvije sarajevske žrtve – žene. Bile su to Suada Dilberović i Olga Sučić, a ubijene su snajperom na mostu Vrbanja preko rijeke Miljacke.

Njima u spomen taj most danas nosi ime “Most Suade i Olge”.

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, od 5. travnja 1992. do 29. veljače 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je 329 projektila ispaljivano na grad dnevno.Sveukupno je ispaljeno oko 50.000 tona topničkih projektila na grad. Sukobljene strane u sukobu bile su Vojska Republike Srpske (uz podršku službenog Beograda), koja je s 18.000 rezervista opkolila grad,[10] i Armija Republike Bosne i Hercegovine (i HVO Sarajevo) koje su branile grad, kao i raznorazne paravojne postrojbe s obje strane. Tijekom opsade, grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države te je nastala nestašica hrane, električne struje, plina, lijekova i vode, tako da su Sarajlije znale ići do rijeke Miljacke radi napajanja, gdje su često bili izloženi vatri iz snajpera.

Ujedinjeni narodi su tijekom tog razdoblja konvojima snabdijevali Sarajlije hranom, lijekovima i gorivom za generatore u bolnicama, jedinom pekarom tada u gradu te središnjom pumpom za vodu.Prema Istraživačko dokumentacijskom centru (IDC), opsada u Sarajevu je uzrokovala 14.011 žrtava, od čega je 7.808 ljudi preminulo 1992. a 3.392 1993. godine, čime je to najveće stratište rata po ljudskim gubicima. Liječnici glavne bolnice u gradu su javili da su primali pet do petnaest ranjenih žrtava snajpera dnevno.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio je tri srpska zapovjednika zbog opsade, a to su: Stanislav Galić, Dragomir Milošević i Momčilo Perišić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr