6. lipnja 1854. Ante Kovačić – književni genij, domoljub i pravaš sa zagorskih brega

Na današnji dan 6. lipnja 1854. u mjestu Oplaznik pored Marija Gorice rođen je hrvatski romanopisac i novelist Antun “Ante” Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska javnost ga osobito pamti jer je njegovo ekranizirano djelo „U registraturi“ svojevremeno bilo vrlo popularno na malim ekranima. Bio je istaknuti domoljub i pravaš.

Mučan i naporan život proživio je kroz škole i kao odvjetnički pripravnik kod pravaša Josipa Franka u Zagrebu od 1875. do 1880. Položivši doktorat bio je pisar u pisarnama dr. Banjavčića u Karlovcu, dr. Goldmana i dr. Šrama u Zagrebu. Bio je istaknuti pristaša Stranke prava. Vlastiti je odvjetnički ured vodio u Glini, siromašnom kraju, gdje je često strankama od vlastitoga novca plaćao biljege.

Kovačić je ostao najviše poznat kao pisac, pa tako ne treba zaboraviti na najbolja djela kao što su romani: “Fiškal”, “Baruničina ljubav” i “U registraturi”. Osim romana napisao je i pripovijetke: “Seoski učitelj”, “Zagorski čudak” i “Ladanjska sekta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo djelo Ante Kovačića najjači je ostvaraj hrvatskoga realizma, i to u karakterističnom obliku za hrvatsku književnost u kojoj nema previše tekstova koji slave i posvećuju običnost i svakodnevnost: romani su to posvećeni suvremenoj tematici (za razliku od Šenoe, čiji je opus najvećma uronjen u povijesnu problematiku), čudna mješavina romantizma, realizma i brutalnoga naturalizma nabijena razornom satirom i očajem nad stanjem hrvatskoga društva; kultom fatalne žene ukorijenjenoga u romantizmu; burnim zapletima i velikim strastima, te propašću glavnih likova u zločinu, ubojstvu, ludilu i samoubojstvu.

Raspet između romantizma i naturalizma, Kovačić je senzibilitetom predšasnik velike tradcije hrvatskoga romana egzistencijalističke i političko-satiričke usmjerbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.