7. lipnja 1967. Jeruzalem – izraelske snage osvojile grad od Arapa

Foto: Thinkstock

Izraelci su zauzeli jeruzalemski Stari grad koji sadrži velik broj povijesnih spomenika značajnih za kršćanstvo, židovstvo i islam.

Na današnji dan 1967. godine uspjela je izraelska vojska osvojiti povijesno središte Jeruzalema (Stari grad) koje su prije držali Arapi (Kraljevstvo Jordan). Stari grad sadrži ogromnu količinu povijesnih spomenika značajnih za kršćanstvo, židovstvo i islam. Spomenimo baziliku Svetog groba, Zid plača i Brdo hrama. Tamo je nekoć stajao znameniti jeruzalemski Hram, a danas je tamo važna muslimanska džamija Al Aksa, kao i zlatom prekrivena Kupola na stijeni.

Osvajanje Jeruzalema izvedeno je u sklopu poznatog Šestodnevnog rata. Važni izraelski vojni zapovjednici u tom ratu bili su Moshe Dayan (na položaju ministra obrane) i Yitzhak Rabin (na položaju vrhovnog zapovjednika Izraelskih obrambenih snaga). Za područje Jeruzalema nadležan je bio general Uzi Narkiss.

Izraelci su nastojali ne nanijeti previše štete povijesnim spomenicima u Starom gradu, pa je odlučeno da ondje ne će koristiti tenkove i oklopna vozila, unatoč tome što će to povećati ljudske gubitke. Glavna jedinica za osvajanje Starog grada bila je izraelska Padobranska brigada, pod zapovjedništvom Mordechaia Gura. Znamenita je njegova rečenica koju je izgovorio nakon uspješnog osvajanja: „Brdo Hrama u našim je rukama!“

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr