7. siječnja 1943. Nikola Tesla – zašto je direktor FBI-a zaplijenio dokumente hrvatskog genija?

Foto: commons.wikimedia.org

Nikola Tesla, hrvatski znanstveni genij poznat diljem svijeta, umro je na današnji dan 1943. u sobi broj 3327 hotela New Yorker. U spremištima hotela nalazile su se goleme količine Teslinih dokumenata koje je proizveo tijekom života. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1943. umro je u New Yorku hrvatski (i američki) znanstvenik Nikola Tesla, u dobi od 86 godina. Ovaj slavni sin Like koja je dala brojne velikane, proveo je većinu svog najplodnijeg dijela života u SAD-u. U Teslinom rodnom Smiljanu pored Gospića danas postoji Memorijalni centar “Nikola Tesla” na površini od 13.000 m2, gdje posjetitelji mogu sve doznati o životu i djelu genijalnog znastvenika.

Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 hotela New Yorker (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri). U spremištima hotela nalazile su se goleme količine Teslinih dokumenata koje je proizveo tijekom života. Povodom Tesline smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia.

Teslinom svečanom pokopu prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. U doba kad je umro, Tesla je radio na “Teleforce” oružju, svojevrsnoj “zraci smrti”, koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata). Na kraju je oznaka tajnosti skinuta, a dokumente je naslijedio Teslin nećak Sava Kosanović i danas se nalaze u spomenutom beogradskom Muzeju Nikole Tesle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za glavni grad Tesline Hrvatske – Zagreb –  ovaj genij je jednom prilikom izjavio: “Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.” To je rekao 24. svibnja 1892. godine, kad je zagrebačkoj gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.

Nikola Tesla je osnovnu školu i gimnaziju završio u Hrvatskoj, te je sa nepunih 20 godina napustio domovinu i otišao na Visoku tehničku školu u Grazu. Znanstvenu karijeru ostvario je u SAD-u. Sam Tesla nije nikada bio u Beogradu i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.