7. siječnja – osam važnih stvari o katoličkom i pravoslavnom Božiću

Foto: Getty images

Do kada traje Božić i njegovo vrijeme, zašto se svaki Božić pa i ovaj danas slavi 25. prosinca, a ne 7. siječnja, česta su pitanja koja čujemo. Pročitajte osam činjenica o proslavi Božića koje možda niste, barem ne sve, znali do sada:

1. Svi kršćani, tako i pravoslavni, slave Božić 25. prosinca, ali ne svi po istom kalendaru.

Samo i jedino Armenska apostolska Crkva blagdan Bogojavljenja i Božić slavi isti dan – 6. siječnja,  prema staroj kršćanskoj tradiciji.

2. Razlika u kalendaru nije razlika u vjeri, i pravoslavni i katolici slave rođenje istog Krista, na pologu vjere predane od apostolskih vremena.

3. Danas, 7. siječnja, slave Božić oni kršćani koji se u liturgiji drže julijanskog (“starog”) kalendara, a po tom kalendaru dana je 25. prosinca 2018. godine.

4. Nije točno da se katolici drže novog kalendara,  a pravoslavni starog kalendara. Točno je nego se neki katolici i pravoslavni drže novog, a neki se katolici i pravoslavni drže starog kalendara.

5. Tako danas slave Božić vjernici Srpske i Ruske pravoslavne Crkve, ali isto tako katolici Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

6. Prije dva tjedna Božić smo, po novom kalendaru, slavili mi katolici rimskog obreda (službeno: Rimokatočka Crkva), ali isto tako i vjernici Grčke, Bugarske i Rumunjske pravoslavne Crkve.

7. I papa uvijek čestita Božić “katolicima i pravoslavnima” koji ga danas slave.

8. U svakom slučaju: sretan Božić svima! Naime, ni za nas katolike rimskog obreda Božićno vrijeme nije završilo jučer (kako neki pogrešno misle, pa čak i misle da moraju obvezno raskititi bor) ni na Staru godinu (kako neki drugi krivo misle), nego ono službeno liturgijski završava u Nedjelju krštenja Isusova, tj. prvu nedjelju nakon Bogojavljenja. Ove 2019. godine to je nedjelja pred nama, datuma 13. siječnja 2019. To je kraj Božićnog vremena i nastavak redovitog liturgijskog vremena do početka Korizme kada se ulazi u Uskrsno vrijeme. A primijetiti ćete da neke crkve, osobito franjevačke, ostaju ukrašene u božićnom ugođaju čak i iza blagdana Krštenja Gospodinova.

 

“Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje!” (Poslanica svetog apostola Pavla Efežanima 4,5)

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bitno.net