7. veljače Spomen dan na žrtve komunizma u Hercegovini – Hrvatska mora donijeti javnu osudu komunizma i rehabilitirati njegove žrtve!

Foto: Thinkstock

Hrvatska i njeni ljudi bili su velike žrtve komunizma; taj bešćutni i neljudski sistem pobio je stotine tisuća ljudi, i to ne samo u postratnom periodu, već i godinama kasnije. Osim toga, progoni na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj i drugim osnovama bila su svakodnevnica ovog najstrašnijeg totalitarizma u povijesti svijeta, sve do njegovog pada krajem 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Hrvatska to konačno javno i valorizirati, što joj i nalaže nedavno donesena Rezolucija EU parlamenta o osudi komunističkih i nacističkih zlodjela i režima. Dok je Županija Zapadnohercegovačka prije dosta godina uvela Spomen dan na žrtve komunizma, u Hrvatskoj još mnogi političari veličaju taj režim.

Za razliku od Hrvatske, Skupština Županije Zapadnohecegovačke jednoglasno je 7. veljače 2015. usvojila Odluku o proglašenju 7. veljače Spomendanom na žrtve komunističkog terora. To ujedno i provedba Rezolucije Vijeća Europe broj 1481. o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, usvojena 25. siječnja 2006. u Strasbourgu.

Europski parlament usvojio je 19. rujna 2019. rezoluciju naziva “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))“, kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima. U njoj se između ostaloga podsjeća kako su “nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti”a također i poziva “sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija EU o osudi totalitaritama nacionalsocijalizma i komunizma – budućnost Europe, a što je s Hrvatskom?

Hrvatska je zemlja sto čuda, mjesto gdje se još uvijek otvoreno promiče, zagovara i hvali komunizam, premda se radi o najgoroj i najkrvoločnijoj diktaturi u povijesti svijeta. Dokaz je i popis iz uglednog Daily Maila. Britanski list Daily Mail poredao je najubilačkije režime na svijetu i njihove vođe, a najveći čine komunističke vođe.

Redom prema broju žrtava to su: Mao Ce-tung, Staljin, Adolf Hitler, Leopold II. Belgijski, Hideki Tojo, Ismail Enver-paša, Pol Pot, Kim Il-sung, Mengistu Haile Mariam, Yakubu Gowon, Jean Kambanda, Saddam Hussein, Josip Broz Tito (570.000 žrtava), Sukarno, Mullah Omar, Idi Amin, Yahya Khan, Benito Mussolini, Mobutu Sese Seko, Charles Taylor, Foday Sankoh, Ho Chi Minh, Michel Micombero, Hassan Alturabi, Jean-Bedel Bokassa…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, sam komunizam je na svjetskom nivou najveći zločinački sistem u povijesti, čak i da nije sijao smrt u Hrvatskoj. Imena komunističkih diktatora i danas izazivaju jezu i strah kod starijih ljudi, a njihova zlodjela još nisu izašla na vidjelo.

I to je razlog da Hrvatska dostojno obilježi spomen na žrtve komunizma i posve potisne taj zločinački sustav iz javnog života.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista najgorih masovnih ubojica prema Daily Mail: 

1. Mao Ce Tung (60 milijuna žrtava) – komunist

File:Mao Zedong portrait.jpg

Photo: wikimedia.commons.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

2. Staljin (40 milijuna žrtava) – komunist

File:Stalin in 1934.jpg

Photo: wikimedia.commons.org

 

3. Hitler (30 milijuna žrtava) – nacionalsocijalist

Photo: wikimedia.commons.org

4. Pol Pot (1,7 milijuna žrtava) – komunist

Photo: wikimedia.commons.org

….

13. Josip Broz Tito (570.000 žrtava) – komunist-ubojica koji ima spomenik sa cvijećem

Photo: hr.wikipedia.org

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.