8. lipnja 1986. – kako je bivši nacist Kurt Waldheim izabran za predsjednika Austrije?

Foto: Wikimedia Commons / Fritz Basch

Kad je imao 20 godina Waldheim se učlanio u studentsku nacističku organizaciju. Godine 1941. unovačen je u Wehrmacht i poslan na Istočni front, gdje je bio zapovjednik desetine. Uspeo se do čina natporučnika (Oberleutnant). Nakon Istočnog fronta služio je i na drugim bojištima, uključujući Bosnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1986. na austrijskim predsjedničkim izborima pobijedio je Kurt Waldheim, koji je prije toga obavljao visoku funkciju glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (nakon U Thanta iz Burme, a prije Javiera Péreza de Cuéllara iz Perua). Za vrijeme predsjedničkih izbora u Austriji izbio je skandal oko Waldheimove nacističke prošlosti. Naime, kad je imao 20 godina Waldheim se učlanio u studentsku nacističku organizaciju. Ubrzo nakon toga postao je i pripadnik konjice zloglasnih nacističkih Jurišnih odreda (Sturmabteilung – SA). Godine 1941. unovačen je u Wehrmacht i poslan na Istočni front, gdje je bio zapovjednik desetine.

Uspeo se do čina natporučnika (Oberleutnant). Nakon Istočnog fronta služio je i na drugim bojištima, uključujući Bosnu. Postoje naznake da je sudjelovao i u poznatoj bitki na Kozari, na njemačkoj strani. U NDH je navodno odlikovan Medaljom Krune Kralja Zvonimira. Kad je Waldheimova nacistička prošlost izašla na vidjelo, mnoge zemlje počele su ga smatrati nepoželjnim, unatoč tome što je bio legalno izabrani austrijski predsjednik. Tako su Sjedinjene Američke Države Waldheima proglasile “personom non gratom” i čak mu zabranile ulazak u SAD. Nakon što mu je završio predsjednički mandat, Waldheim se nije ponovo kandidirao. Umro je u dobi od 88 godina i pokopan je u Beču.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.