8. rujna 1664. New York – kako su Nizozemci predali grad u ruke Britancima?

Foto: wikipedia

Nizozemci su sagradili gradić čiji se ostatci mogu i danas prepoznati u nekim elementima, npr. ulica uz gradski zid nazvana je kasnije Wall Street, a široki glavni put prema gradskim vratima Broadway. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otkrića Manhattana 1609. godine, Nizozemci su ubrzo izgradili trgovačku postaju na rubu otoka, otprilike na mjestu gdje se kasnije nalazio Svjetski trgovački centar (WTC). Ubrzo je nastalo naselje pod imenom Novi Amsterdam (Nieuw-Amsterdam). Jedna od doseljenih nizozemskih obitelji bili su i Roosevelti (ta će obitelj mnogo kasnije dati dva američka predsjednika), koji su imali posjed na mjestu današnjeg Empire State Buildinga. Nizozemci su sagradili gradić čiji se ostatci mogu i danas prepoznati u nekim elementima, npr. ulica uz gradski zid nazvana je kasnije Wall Street, a široki glavni put prema gradskim vratima Broadway.

Nizozemskog porijekla su i nazivi Brooklyn (Breukelen) i Harlem (Haarlem). Godine 1664. došla su pred Novi Amsterdam četiri britanska broda i zatražila da im se grad preda. Glavni upravitelj Nove Nizozemske Petrus Stuyvesant predao je grad uz uvjet da građanima ostanu građanske i vjerske slobode. Britanci su grad preimenovali u New York u čast kraljevog brata – vojvode od Yorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.