8. veljače 1904. Rusko-japanski rat – što niste znali o prvom velikom ratu u 20. stoljeću?

Foto: Dustandshadow commons.wikimedia.org

Sukob između Japana i Rusije najvećim je dijelom bio uzrokovan ruskom mornaričkom prisutnošću na Dalekom istoku. Naime, Ruska carska mornarica željela je posjedovati na Dalekom istoku bazu na toplom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1904. godine započeo je Rusko-japanski rat, prvi veliki ratni sukob u 20. stoljeću. Borbe su se vodile na Dalekom istoku, gotovo 7,000 kilometra od tadašnje ruske carske prijestolnice – Sankt-Peterburga. Japan je u tom ratu teško porazio Rusko Carstvo i time nanio sramotu tadašnjem ruskom caru Nikolaju II.

Sukob između Japana i Rusije najvećim je dijelom bio uzrokovan ruskom mornaričkom prisutnošću na Dalekom istoku. Naime, Ruska carska mornarica željelaje posjedovati na Dalekom istoku bazu na toplom moru. Budući da je grad Vladivostok bio upotrebljiv samo tijekom ljetnih mjeseci (zimi je prijetila opasnost od leda), Rusi su tražili južniju bazu. Pronašli su je na području Kine – u Port Arthuru. Tu su bazu uspjeli dobiti od Kineskog Carstva i ondje su smjestili glavninu svoje Pacifičke flote. Port Atrhur nalazio se na isturenom poluotoku u  Žutom moru, otprilike na pola puta između današnje Sjeverne Koreje i Pekinga. Rusi su u Port Arthuru koncentrirali velik broj brodova, uključujući i najjače brodove toga doba – tzv. bojne brodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanci su započeli rat tako da su na prepad udarili po ruskoj mornarici kod Port Arthura. Naime, ispalili su po noći čak 16 torpeda na ruska plovila, a uspjeli su oštetiti krstaricu Pallada te bojne brodove Retvizan i Cesarjevič. Zanimljivo je da je Pallada bila brod iz iste klase kao i poznata krstarica Aurora iz Oktobarske revolucije.

Ruski car Nikolaj II. bio je iznenađen napadom. Pokrenut je pravi rat, koji se vodio oko godinu i pol dana i u kojem je poginulo preko 100,000 ljudi. Rusi su na Daleki istok poslali čak i svoju Baltičku flotu, preko pola svijeta.

Japan je na kraju pobijedio i dokazao svoj status sile koju treba respektirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.