Animafest: Paul Fierlinger dobitnik Nagrade za životno djelo

Foto:fah

Animator, redatelj i producent Paul Fierlinger dobitnik je Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg, 28. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, koja će mu se dodijeliti na svečanosti otvorenja, 4. lipnja u kinu Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće Animafesta odluku je donijelo jednoglasno, obrazloživši kako je Fierlinger, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, “istinski klasik svjetskog animiranog filma”.

“Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva”, napominje se u obrazloženju.

Fierlinger je veliki dio opusa realizirao podižući naručeni, namjenski film na najvišu moguću razinu kreativnosti, uspješno surađujući sa Sandrom Fierlinger i drugim vizualnim umjetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Animiranim filmovima kao što su ‘Tako je lijepo imati vuka oko kuće’, ‘Tada ću prestati’, ‘Moj pas Tulip’, ‘Nacrtano po sjećanju’, ‘Mrtva priroda s animiranim psima’ i ‘Ja… Jane’, nagrađivanima na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije, postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom”, ističe se.

U sklopu ovogodišnjeg Animafesta, koji će se održati od 4. do 9. lipnja u kinu Europa, njegov će s opus predstaviti na retrospektivi i predavanju.

Paul Wells dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Vijeće Animafesta je dodijelilo Paulu Wellsu, jednom od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije.

Kako se navodi u obrazloženju, Wells je svojim sažetim pregledima, priručnicima i inovativnom analizom najintrigantnijih pojava, pokazao “raznolik i inspirativan ukus za dobru animaciju, jedinstven i dubok uvid u unutarnje funkcioniranje medija, nijansirano shvaćanje umjetnosti animacije i istinski talent za prenošenje znanja”.

Autor je niza diljem svijeta objavljenih knjiga, “Understanding Animation”, “Animation and America”, “The Animated Bestiary: Animals”, “Cartoons and Culture”, “Animation – Genre and Authorship and Scriptwriting”, koje podjednako čitaju i cijene znanstvenici, studenti, kritičari i ljubitelji animacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova ga je potraga za svim mogućim oblicima animacije dovela do uspješnih izdavačkih suradnji s kolegama kao što su Joanna Quinn, Vivien Halas, Samantha Moore i Johnny Hardstaff, podsjeća se.

“Od elitističkih umjetničkih projekata do najvećih animiranih blockbustera, od festivalskih krugova do treperenja televizijske animacije, Wells je pokrio velik dio svijeta animacije, uspijevajući povezati svoje teorijske i praktične interese i pothvate s vještinama s kojima su se rijetki, pa čak i najbolji i najdarovitiji u povijesti proučavanja i kritike animacije, mogli mjeriti”, ističe se.

“Ako je umjetnost nešto čemu valja pristupiti iz baš svakog kuta kako bi je se na ispravan način shvatilo, Paul Wells je to učinio, ili se barem maksimalno približio”, dodaje se u obrazloženju nagrade koja će se laureatu također uručiti na otvorenju.

Wells će ove godine biti i glavni govornik Međunarodnog znanstvenog skupa Animafest Scanner, čije će se peto izdanje održati u sklopu festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave za ovogodišnji Animafest otvorene do 1. veljače

Svi koji se žele natjecati za prestižne Animafestove nagrade još uvijek mogu prijaviti svoje radove – natječaj je otvoren do 1. veljače, a na njemu mogu sudjelovati svi kratki i dugi animirani filmovi završeni nakon 1. siječnja 2017. godine, putem online obrasca na internetskoj stranici www.animafest.hr

Kratkometražni filmovi (do 40 minuta trajanja) prijavljuju se u kategorijama natjecanja kratkometražnog filma, studentskog filma (produciranog u obrazovnim institucijama), filmova za djecu i hrvatskog filma, a dugometražni za Natjecanje dugometražnog filma.

Do 1. ožujka su otvorene i prijave za peti međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner – filmski i medijski znanstvenici pozivaju se da predstave najnovija otkrića s područja animacije na skupu koji će se održati 5. i 6. lipnja, s ciljem stvaranja sinergije teorijskog i praktičnog diskursa, kao i razmjene ideja između autora i znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.