Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto posjetio Drvar zbog zapreka u izgradnji crkve

Foto: narod.hr

U povodu aktualizacije dva desetljeća dugog problema oko ponovne izgradnje srušene katoličke župne crkve u Drvaru, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto posjetio je taj grad u pratnji banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi Općine Drvar, u uredu načelnika priređen je susret s općinskim načelnikom Goranom Broćetom na kojem su, osim dvojice visokih crkvenih predstavnika, bili nazočni predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, ministar u Vladi HBŽ Ivica Brešić, predsjednik Općinskog vijeća Nikica Bosnić, općinski vijećnici iz reda hrvatskog naroda Stijepo Vukančić i Berislav Bošnjak, drvarski župnik don Davor Klečina, te tajnici nuncija i biskupa Giuseppe Trentadue i Boris Jorgić.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru svi su se sugovornici složili da se problem izgradnje crkve u Drvaru bespotrebno predugo politizira, te da bi trebalo konačno odvojiti „političku trgovinu“ od ovog pitanja, budući da se radi o jednom od osnovnih neupitnih ljudskih prava – prava na slobodu vjere i slobodno djelovanje jedne vjerske zajednice, oko kojega prava ne bi smjelo biti sporenja.

Foto: narod.hr

Nuncij Pezzuto izrazio je „veliko zadovoljstvo“ što je kod svih nazočnih primjetio dobru volju i želju za dijalogom i rješavanjem ovog problema. Zahvalio je načelniku i Općinskom vijeću na učinjenom prvom koraku, budući da su prije dva tjedna donijeli odluku da će se u drugom ovogodišnjem tromjesečju odrediti lokacija za izgradnju crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički je zaključak ovog sastanka da se svi stanovnici općine i županije, a osobito dužnosnici trebaju potruditi oko rada na općem dobru svih građana u Drvaru i županiji, na stvaranju ozračja povjerenja i suradnje, te da bi u tome duhu i ponovna izgradnja katoličke župne crkve u Drvaru trebala donijeti korist i dobro ne samo katolicima, nego svim građanima koji tamo žive.

Mons. Pezzuto najavio je svoj ponovni dolazak u Drvar za mjesec dana na proslavu patrona župe sv. Josipa, te izrazio želju da na proslavi opet vidi sve današnje sugovornike.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.