BiH: Čak 13.650 katolika manje u 2017. koji su najvećem broju Hrvati

Foto: Fah

U 2017. godini broj katolika u Bosni i Hercegovini, koji su u najvećem broju Hrvati, smanjio se za 13.650 i sada ih je 376.591, što je posljedica nastavka trenda iseljavanja i negativnih demografskih kretanja izazvanih lošim stanjem u zemlji, piše u četvrtak Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Biskup Komarica uputio javni apel iz Splita: Hrvati u Bosni nestaju, pomozite nam da opstanemo!

Sve četiri biskupije Vrhbosanska, Banjolučka , Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska zabilježile su negativne rezultate, piše list pozivajući se na podatke Katoličkog tjednika prikupljene nakon blagoslova kuća početkom siječnja.

> Marijana Petir: Hrvati u BiH kao konstitutivni narod u stvarnosti ne mogu konzumirati svoja prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz podataka o broju rođenih i umrlih može se izračunati kako je ipak najviše ljudi napustilo svoja ognjišta u potrazi za boljim životom.

Prirodni pad, odnosno razlika između umrlih i krštenih iznosi 2.279 pa se može zaključiti da je 11.371 Hrvata katolika u prošloj godini napustilo zemlju.

> Biskup Komarica blagoslovio dom jedine katoličke obitelji u Bosanskom Petrovcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2017., najnegativniji rezultat ponovno je imala Vrhbosanska nadbiskupija. U odnosu na 2016., u prošloj godini u toj biskupiji bilo je 7.991 katolika manje.

U Banjolučkoj biskupiji je 321 više umrlih nego rođenih, a 1.029 je iselilo iz nje.

Mostarsko-duvanjska biskupija je jedina imala neznatno pozitivan prirodni priraštaj, s tek deset više krštenih nego umrlih. No, na kraju 2017. godine je bilo manje 3.447 katolika nego godinu dana ranije. Mostarsko-duvanjska biskupija ima sada 173.142 katolika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Optužnica protiv 11 pripadnika HVO-a: ‘Tužiteljstvo BiH u službi politike koja Hrvate želi prikazati kao zločince’

Trebinjsko-mrkanska biskupija je na kraju prošle godine imala 18.578 katolika i u odnosu na 2016., to je 832 manje.

U posljednje tri godine ukupno se broj Hrvata katolika u BiH smanjio za 43.703. Iako se taj negativni usporava, ako bi se nastavilo i ‘usporeno’ curenje Hrvata iz BiH, onda će oni potpuno nestati za 27 godina, navodi Večernji list.

Vojni biskup Tomo Vukšić, koji godinama prati demografska kretanja pozvao je na hitno poduzimanje mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Važno je staviti snažni naglasak na zaustavljanje iseljavanja i podizanje nataliteta. Jednako važno je stvaranje ozračja sigurnosti BiH, kako za pojedince tako za nacije. U okviru toga, posebice bi bilo korisno podizanje političke i pravne sigurnosti, koja će pogodovati gospodarskom razvitku”, rekao je biskup Vukšić.

Iz katoličke Crkve su ranije upozorili da podatci o broju katolika nisu do kraja točni, jer u pojedinim župama djeluju svećenici koji su razriješeni ili svećenici ne zateknu sve obitelji kod kuća za vrijeme blagoslova. Računa se da oko 15 posto Hrvata u BiH nisu katolici. Prema podatcima dobivenim popisom pučanstva 2013. godine u BiH je tada živjelo više od 553.000 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.