Biskup u miru Milovan: Treba se sačuvati spomen i na mučenike 20. stoljeća

Petrinjska župa sv. Lovre proslavila je danas blagdan zaštitnika grada Petrinje. Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Lovre, predvodio je biskup u miru Ivan Milovan u zajedništvu s kancelarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom i desetak svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o svetom Lovri, biskup Milovan je istaknuo kako Crkva danas slavi njegov žar vjere, svjedočanstvo nepokolebljive ljubavi i vjere u Isusu Kristu, sve do davanja dara života i to upravo na žaru vatre mučenika đakona sv. Lovre čija mladost, duh i snaga očaravaju kršćanske generacije sve od trećeg stoljeća i dana njegovog mučeništva, do danas.

Biskup je podsjetio kako su mnogi kršćani u prvim stoljećima dali život za vjeru, ali kako su se posebno teška stradanja dogodila u novijoj povijesti, 20. stoljeću, i po stradanju nevinih ono je nadmašilo sva ranija progonstva.

„Sjećamo se da je sveti papa Ivan Pavao II. uz jubilej 2000. godine pozvao crkvene zajednice i biskupije po svijetu, da se naprave popisi mučenika, da se sačuva spomen na mučenike 20. stoljeća da ih se ne zaboravi“, rekao je propovjednik te čestitao biskupu Košiću na podizanju spomen ploča s imenima nevino ubijenih svećenika u ratu i poraću i zaključivši kako su mučenici uistinu prave neprolazne veličine i uzori svima nama te kako ih se ne smije zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako su brojni mučenici obilježili i Crkvu u Hrvata, biskup Milovan je dao primjer blaženih Alojzija Stepinca i Miroslava Bulešića koji su u prošlom stoljeću radi Krista neustrašivo bili uz svoje vjernike i svojim svjedočanstvom davali snagu mnogima da izdrže patnje onog vremena.

Kardinal Kuharić govoreći jednom o Bulešiću i uspoređujući ga s blaženim Stepincem rekao je ‘Ista vjera isti duh’. To isto braćo i sestre možemo reći za sve suvremene mučenike uspoređujući ih sa sv. Lovrom i svim starokršćanskim mučenicima”, kazao je Milovan.

“Onako kako svjedočanstvo života jedne majke Terezije djeluje zadivljujuće, pozitivno šokantno, te izaziva na obraćenje, isto tako svjedočanstva mučenika uvijek djeluju šokantno i pozitivno na savjesti i srca ljudi. Nekada i na same progonitelje, kako se to zbilo kod Stjepanova svjedočanstva koje je djelovalo na obraćenje apostola Pavla. Upravo zato braćo i sestre uvijek iznova možemo se osvjedočiti kako za sva vremena ostaje točna riječ pisca Tertulijana iz 3. stoljeća da je krv mučenika sjeme novih kršćana“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misi je prethodila svečana procesija oko gradskog parka u kojoj su osim brojnih vjernika i javnih djelatnika Grada Petrinje sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a, Gradske limene glazbe Petrinja i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.