Bivši vođa gerilskog pokreta Tamrat Layne dolazi u Zagreb

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sastat će se u srijedu, 30. ožujka 2016. godine s Tamratom Layneom, bivšim premjerom Etiopije koji dolazi u Hrvatsku iz SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Layne i zastupnica Petir održati će niz sastanaka s predstavnicima civilnog društva, udruga i znanstvene zajednice te će posjetiti i Udrugu udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ( Ul. Kneza Ljudevita Posavskog 33, Zagreb) u 12,00 sati. Predstavnici medija svoj dolazak mogu najaviti predsjednici Udruge Rozaliji Bartolić.

Layne će također održati i predavanje na Vernu u okviru kolegija Poslovne etike u 17,00 sati, a nazočnost na predavanju treba najaviti prof. Draženu Glavašu. Layne će se iz Hrvatske uputiti u Sloveniju gdje će ga dočekati zastupnik u Europskom parlamentu i bivši predsjednik Vlade Slovenije Alojz Peterle.

Prije nego što je postao premjer Layne je bio vođa gerilskog pokreta (Ethiopian People’s Democratic Movement) čiji je cilj bilo rušenje diktatora Mengiste Haile Mariama (do čega je došlo 1991. godine) te uspostava novog socijalističkog poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prijašnji režim srušen Layne je postao premijer, dok je njegov kolega te dugogodišnji prijatelj Meles Zenawi preuzeo funkciju predsjednika Etiopije. Na premjerskoj poziciji Layne je ostao sve do 1995. godine kada je tu ulogu preuzeo spomenuti Zenawi. Iduća godina pokazala se presudna za Laynea koji je u namještenom procesu optužen od strane Zenawija. Prema riječima Laynea, njegov prijatelj ga je izdao jer se bojao njegove (Layneove) popularnosti koju je on imao među narodom. Layne je optužen na 12 godina zatvora.

Nakon nekoliko godina u zatvoru, Layne je doživio obraćenje te je postao gorljivi kršćanin. Ovo je osobito važno jer moramo imati na umu da je on do tog trenutka bio uvjereni ateist.

Otkako je izašao na slobodu (2008. godine) Tamrat Layne se pridružio svojoj obitelji u SAD-u gdje aktivno širi Božju riječ u čemu mu pomaže njegova žena Mulu. U svojim aktivnostima on pokazuje veliku skrb za mlade ljude kao i za siromašne. Kako on kaže: “moja životna misija je promijeniti svijet kroz ljubav i oprost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.