Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa proslavljen u kloštarskom Karmelu

Foto: Sisačka biskupija

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, nebeske zaštitnice Karmela u Kloštar Ivaniću, svečano je proslavljen 1. listopada 2016. u samostanskoj kapeli sestara karmelićanki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom, misno slavlje u predslavio je karmelićan o. Jakov Kuharić iz samostana sv. Ilije u Buškom Blatu u koncelebraciji s vlč. Ivicom Šimunovićem, župnim vikarom iz Ivanić Grada, te fra Danijelom Maljurom, župnim vikarom iz kloštarske župe, dok je fra Gordan Propadalo iz franjevačkoga samostana u Klanjcu prije i tijekom mise dijelio sakrament svete ispovijedi vjernicima koji su i ovaj dan željeli zadobiti milost potpunoga jubilejskoga oprosta.

Upravo u ovoj Svetoj godini milosrđa naročito je opet aktualizirana i duhovna oporuka sv. Terezije iz Lisieuxa koja je u svom tzv. Malom putu uvijek isticala milosrđe kao najizrazitije obilježje Božjega bića. U nadahnutoj homiliji o. Jakov Kuharić progovorio je o duhovnoj ostavštini Male Terezije koja svom osobnom imenu pridijeva i ono redovničko u kojem su združena i dva misterija Isusova života: utjelovljenje i otkupljenje. Maleno lice Djeteta Isusa koje je u božićnom vremenu tako milo i privlačno svim ljudima, čak i nevjernicima, u času otkupljenja na Križu blista neshvatljivom ljubavlju koja se u smrtnoj agoniji predaje do kraja Očevoj volji.

04

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ova dva imena postaju i program Terezijina života. Od djetinjstva u kojem je bila okružena ogromnom ljubavlju i pažnjom svoje obitelji Terezija je uzrasla sve do prinosa vlastitoga života kao žrtve-paljenice za spas duša. Terezijin put nije bio lišen niti trenutaka tame, baš kako se to na vjerničkom putu ponekad mnogima događa, no posljednje njene riječi izrečene na samrti „Isuse, ljubim te!“ otkrivaju potpuno predanje duše svom Zaručniku. U samo 24 godine svoga zemaljskoga života sv. Terezija je postala Ljubav u srcu Crkve pa i nas danas poziva da živimo milosrdnu ljubav u najsitnijim stvarima svakodnevnog života.

Na kraju svete mise o. Jakov je posebno čestitao imendan sestri Tereziji iz kloštarskoga Karmela dok je svim sestrama karmelićankama poželio sretan i blagoslovljen blagdan njihove zaštitnice. Potom je uslijedio tradicionalni blagoslov ruža koje je vjeroučiteljica Lukrecija Špoljar podijelila okupljenim vjernicima. Župljani Kloštra Ivanića, hodočasnici i prijatelji Karmela i sv. Terezije od Djeteta Isusa u tom su daru sestara karmelićanki srcem i dušom primili zagovorne molitve sv. Male Terezije i njeno obećanje da će s Neba uvijek bacati latice ruža na one koji Boga traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.