Bokeljska mornarica simbolički na tri dana preuzela vlast u Kotoru

Bokeljska mornarica simbolički je na tri dana preuzela vlast u Kotoru koji tako tradicionalno nizom svečanosti obilježava Dan Bokeljske mornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizom nastupa u četvrtak u Kotoru je počela proslava obljetnice koja se tradicionalno obilježava na dan kada je 26. lipnja 1463. godine objavljen prvi Statut Bokeljske mornarice.

Nakon što je uz pratnju mjesne glazbe formiran odred Bokeljske mornarice, njezini su predstavnici ispred zgrade općine preuzeli od gradskih čelnika državnu zastavu, a nakon podnošenja prijavka viceadmiralu Iliji Radoviću on je od predsjednika skupštine općine Nikole Bukilice preuzeo ključeve grada čime je na simboličan način drevna mornarica preuzela trodnevnu vlasti u Kotoru.

Nakon ceremonijalnog nastupa na Trgu od oružja odigrano je kolo Bokeljske mornarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trodnevno preuzimanje vlasti tradicionalno podsjeća na povijesna zbivanja kada je, tijekom svečanosti zaštitnika grada, u dogovoru s Mlecima i mletačkim providurom koji su od 1420-1797 bili nosioci vlasti, predstavnik mornarice preuzimao grb Mletačke Republike, koji se nalazio iznad vrata providurove palače, državnu zastavu i ključeve grada, svjedočeći tako o mjestu i ugledu mornarice u društvu. To je značilo i preuzimanje pune vlasti u gradu i okolini koja je tada bila u rukama bratovštine i admirala.

Republika je, smatra se, na tako spektakularan način predavala čak i izvršnu vlast jednoj mornaričkoj organizaciji zbog dobrovoljne predaje suvereniteta Mlecima 1420. godine, a do čega je došlo u svjetlu činjenice da je 15. stoljeće bilo doba izuzetno snažnih osmanskih pritisaka i ratnih neprilika pa je samo jak kršćanski zaštitnik mogao osigurati relativno stabilan život i trgovinu.

Predajom ključeva i izvršne vlasti podsjećalo se na činjenicu da je Kotor slobodnom voljom, a ne prinudom i osvajanjem prihvatio Mletačku Republiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bokeljska mornarica je noviji naziv srednjovjekovne staleške bratovštine pomoraca, koja je od 1859 obnovljena samo kao organizacija za čuvanje tradicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.