Capak: ‘Zbog rasta oboljelih, moramo uvoditi nove mjere’

Foto: Snimka zaslona

Ugostiteljima je zabranjeno raditi poslije ponoći, uvode se Covid redari, nema plesa na svadbama – neke su od novih mjera kojima se želi spriječiti širenje koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nacionalne obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, neki stožeri idu korak dalje – u Gradu Zagrebu obavezno je korištenje maski i na otvorenom gdje nije moguće održati fizičku udaljenost od dva metra. Što nas očekuje u idućim danima i kako će se odluke provoditi, neke su od tema emisije “U mreži Prvog” na HRT-u.

Gosti su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut i predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Na početku emisije Krunoslav Capak komentirao je nove mjere, a zbog kojih se podiglo jako puno prašine, poglavito kod ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti, ističe.

Dodaje da se nada da novih restrikcija neće biti, osim “korekcije par sitnica” te da bi nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih.

– Jednostavno, zbog rasta oboljelih, sada moramo uvoditi mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakominić tvrdi da su izigrani

Vedran Jakominić ispred ugostitelja kaže da zahvaljuje i Capaku i Trutu na trudu dodajući da su u nezavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška.

– Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu imali ove mjere na stolu, duboko smo razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatramo da je izdano povjerenje s ovakvim donesenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, “de jure” nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je doneseno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti, pojašnjava te poziva na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je zadovoljstvo među ugostiteljima ogromno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak: Moguće korekcije

Ravnatelj HZJZ-a pojašnjava zašto je donesena mjera od 4 kvadratna metra po osobi.

– Mi smo morali donijeti neku granicu. 4 metra kvadratna vam je 2×2, i ako vi stojite u sredini toga kvadrata, vaša udaljenost od onoga koji u sljedeća četiri kvadrata, jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata, trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke, a koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od 4 kvadrata, koja je možda restriktivna, možemo razgovarati o tome da to promijenimo, ističe Krunoslav Capak.

Za takozvane “nanokafiće”, one najmanje, nisu uveli mjeru od 4 kvadrata, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mi smo otvoreni za razgovor, ali mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera. Mi to možemo smanjiti ili ne znam što, ali onda ćemo doći u situaciju kao nekada, da primjerice neka mesnica ima 1,80m pločica, veličine 20×20 i crne fuge. Onda tako možemo za svaki kafić posebno propisivati. Mi možemo korigirati preporuke, ali onda će to biti jedino tako da se te stvari detaljnije propisuju.

Jakominić ponavlja i traži da se danas održi još jedan sastanak u Zagrebu.

– Događa se sada da će ljudi piti pivu u parku i na benzinskoj gdje nema nikakve kontrole te se radi šteta široj koristi. Mi u ugostiteljskim objektima možemo utjecati na uvjete pod kojima se događa poslovanje. Ispred kazališta ne možemo.

“Nisu kažnjeni oni koji su radili probleme”

Ugostiteljima je sporna i mjera da ako gost ne nosi primjerice masku ili se ne pridržava drugih mjera, da je ugostitelj taj koji snosi odgovornost.

– Mnogi su od pregovarača koji su bili na sastancima složili se s dogovorenim, i da se slažu s tim mjerama, da im to jedino ostavlja prostor za određeno funkcioniranje. Hoće li biti negdje 4m ili 3,20m, siguran sam da inspektori neće okolo hodati s metrom i mjeriti, ističe Damir Trut, dodajući da cilj nije represija i kažnjavanje, a da su istovremeno jako malo kažnjavali.

Predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić dodaje da je  problem u tome što se nisu kažnjavali klubovi koji se tijekom ljeta nisu pridržavali mjera, a da su posljedično nastradali svi, uključujući i one koji poštuju i pridržavaju se mjera te zakona.

U priči se od jučer pojavljuju i tzv. Covid redari. Kako je to zamišljeno?

– To je jedan od dogovora i prijedloga koji je došao s obje strane. Netko, osoba koja radi u objektu, a koja bi bila posebno određena da pazi na provođenje mjera u prostorima u kojima ima više od 50 ljudi. Dakle, neće ugostitelj propasti zbog jednoga koji stvara problem, jednostavno takve ljude ne treba uslužiti, ističe Damir Trut.

“Danas ćemo imati rekord”

Što se tiče zabrane plesnog podija na svadbama, Capak dodaje da je dopušten ples mladenaca te roditelja, ali da su problem predstavljali plesovi poput kola, jer je ustanovljeno da se tada vrlo lako prenosi virus.

– Imali smo dosta svadbi u Hrvatskoj s kojih se proširila infekcija. Mi mislimo da je nenormalno da se ne pleše na svadbi, ali ako ne želimo eksponencijalni rast, što se primjerice dogodilo Češkoj, gdje su u tjedan dana od 500 oboljelih dnevno, došli na 6 tisuća. Dakle, to nije trajna mjera, ako nam se smiri situacija, naravno da ćemo vraćati nazad, kao što smo nakon lockdowna otvarali. Danas ćemo imati rekordan broj oboljelih, ne mogu reći koliko, ali smo do jučer navečer imali brojku koja pokazuje da će danas biti rekordno, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.