Dan Zagreba obilježen misnim slavljem i svečanom procesijom ulicama grada

Svetkovina zaštitnice Grada Zagreba, Majke Božje od Kamenitih vrata, proslavljena je večeras svečanom misom u zagrebačkoj prvostolnici nakon čega je krenula procesija gradskim ulicama do Kamenitih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je prefekt Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, nadbiskupom zagrebačkim, Alessandrom D’Erricom apostolskim nuncijem u RH, predsjednikom BK BiH biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, mons. Josipom Mrzljakom, biskupom varaždinskim, mons. Vladom Košićem, biskupom sisačkim, mons. Nikolom Kekićem, biskupom Križevačke eparhije, mons. Vjekoslavom Huzjakom, biskupom bjelovarsko-križevačkim, te pomoćnim zagrebačkim biskupima – mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim.

U svojem se pozdravnom govoru kardinal Bozanić spomenuo svih onih kojima su teške poplave u našoj Domovini i susjednim zemljama prouzročile gubitke i nesigurnost. „Da bi im naša kršćanska ljubav bila oslonac u teškoćama, milostinju ovoga Slavlja usmjerit ćemo za potrebne u poplavljenim područjima“, kazao je Kardinal. Zahvalio je kardinalu Grocholewskom, čiji je pohod zagrebačkoj Crkvi još jedan znak njegove povezanosti s hrvatskim narodom i Crkvom u Hrvatskoj, te mu kao trajni spomen na ovo slavlje darovao lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

Na početku svoje homilije, kardinal Grocholewski osvrnuo se na pročitano evanđelje, odnosno na Elizabetine riječi koje se odnose na Mariju: „Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!“ Od tih je riječi, kazao je kardinal Grocholewski, sv. papa Ivan Pavao II. napravio središnju misao svoje predivne enciklike o Mariji Redemptoris Mater.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Taj je papa, sada svetac, izrazio veliko divljenje Marijinom vjerom, primjećujući da se toj njezinoj vjeri treba diviti ne samo u Navještenju, kada je Marija anđelu Gospodnjemu odgovorila: ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi’, nego se treba diviti Mariji u cijelome njezinu životu“, smatra Grocholewski, dodavši da je vjera temeljna stvarnost u životu svakoga od nas i da o njoj ovisi sav dinamizam našega kršćanskog života i naš hod prema svetosti.

Prisjetio se svojih gimnazijskih dana kada je često uvečer izlazio promatrati zvijezde. Upravo je vjera, nastavio je Grocholewski, poput noći posute zvijezdama. „U vjeri vidimo nejasnije, nepreciznije (puno je otajstava, puno toga što nismo sposobni razumjeti), ali vidimo dalje, ispunjenije; vidimo svoj maleni život u perspektivi vječnosti, cjelovitosti svoga postojanja“, objasnio je.

Upozorio je na čovjekovu slabost u duhovnom životu, koja proizlazi iz našeg ograničavanja na ovaj, zemaljski život. „Imam dojam da se mi kršćani često ponašamo poput pogana koji izvana podupiru vjeru; koji se očituju u prilog vjere; koji ju čak i brane, ali nemaju hrabrosti skočiti u rijeku vjere; nemaju hrabrosti promišljati i djelovati u skladu s kategorijama vjere“, naglasio je Grocholewski, napominjući da istinska pustolovina vjere započinje baš tada, kada se bacimo u rijeku vjere, kada počinjemo misliti i djelovati sukladno logici vjere. „Takva je bila Marijina pustolovina vjere i svih svetih, kao i ključ njihove plodnosti u životu Crkve“, podsjetio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svoje homilije, pozvao je vjernike da budu hrabri za razmišljanje, za prosuđivanje i za korjenito djelovanje, sukladno logici vjere. „Tada vaš život i vaš apostolat u današnjemu svijetu, na koji smo svi pozvani, neće moći ostati bez ploda“, zaključio je kardinal Grocholewski.

Također, misi je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s drugima članovima gradske uprave.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata od Kaptola, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića i Radićevom ulicom do Kamenitih vrata i Trga sv. Marka. Procesijski hod završio je molitvom pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan grada Zagreba, 31. svibnja obilježen je danas i svečanom sjednicom Gradske skupštine te je 17 zaslužnih pojedinaca, tvrtki i institucija dobilo nagrade Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.