Danas je po julijanskom kalendaru Badnjak: Pravoslavni vjernici se pripremaju za Božić

Foto: Snimka zaslona

Prema julijanskom kalendaru, danas je Badnjak. Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas čekaju Božić, najradosniji kršćanski blagdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tradiciji, u ranim jutarnjim satima na Badnjak, objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Čim svane, loži se vatra i pristavlja se uz nju pečenica. Žene u kući mijese božićne kolače i torte, te pripremaju stol za Božić.

Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo. Navečer, uoči Božića, badnjak se presjeca i zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću, navodi radiong.hr.

Badnja večer, spaja Badnji dan i Božić. Zato se kod pravoslavnih vjernika kaže za neke osobe, koje su prijateljski bliske i vezane da su kao “Božić i Badnji dan”. Navečer, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se badnjak prethodno isječe s debljeg kraja na tri dijela, kako bi stala u peć, unosi se u kuću. Isto se govori i radi kao kad se unosi pečenica. Badnjak se stavlja na ognjište, ali s obzirom da više nema ognjišta, stavlja se pokraj peći, i odmah se jedno drvo loži. Tamo gdje nema peći, badnjak se stavlja kod pečenice.

Badnji dan i Badnju večer 6. siječnja slave pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju julijanski kalendar – Antiohijska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna Crkva, Jeruzalemska patrijaršija, Makedonska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna Crkva, Srpska pravoslavna crkva, neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj, egipatski Kopti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.