Danas su u cijeloj Hrvatskoj počele mise zornice – što znate o njima?

zornice
Foto: GettyImages

Jučer je bila prva nedjelja došašća. Vjernici su ušli u razdoblje intenzivne pripreme za proslavu najradosnijeg blagdana kršćanskog puka, Božića, a jedno od najistaknutijih obilježja adventa su mise zornice. One simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanje konačnog Isusova dolaska na kraju vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih godina ranojutarnje mise zornice u Došašću postale su pravi hit. Često su sve klupe već prije 6 sati bile ispunjene do posljednjeg mjesta, pa je dio ljudi stojalo od početka do kraja mise. Na zornice je dolazio veliki broj mladih, ali i onih vjernika koji su znali zaobilaziti crkvu.

Prve mise zornice proslavljene su jučer, no, zbog epidemiološke situacije, ove ih godine čak neće biti u svim župama. Prema novim mjerama Nacionalnog stožera, u crkvi smije biti tek 25 vjernika.

Za sve one koji neće biti u mogućnosti pohađati crkve, zornice će ovog adventa, počevši od ponedjeljka, moći pratiti i putem Hrvatskog katoličkog radijasvakog jutra u 6 sati iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama u gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet stvari koje morate znati o misama zornicama

1. Naziv

Naziv za rane jutarnje mise koje se slave u zoru – zornice – jedan je od lijepih primjera ljubavi hrvatskog naroda prema vlastitom jeziku. Drugi narodi, pa ni slavenski*, za ove rane mise nisu pronašli vlastito ime već ih nazivaju latinskim imenom rorate. Ovaj latinski naziv dolazi od riječi ulazne misne pjesme „Rorate caeli desuper et nubes pluant justum“ – “Rosite nebesa odozgor i oblaci Pravednog daždite”, koja preriče tekst starozavjetnog proroštva o spasenju (Usp. Iz 45, 7-8), piše Bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Povijest

Mise zornice nastale su vjerojatno već u 5. stoljeću, nakon Kalcedonskog sabora i proglašenja dogme o Mariji Bogorodici, zbog čega imaju snažno marijansko obilježje. Riječ je zapravo o adventskim zavjetnim misama slavljenima na čast Blažene Djevice Marije. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnima danima. U Europi, osobito u germanskim krajevima, običaj slavljenja misa zornica proširio se u 15. stoljeću. U prijašnjim vremenima zornice su bile uvriježene u sjevernim hrvatskim krajevima, no danas su prisutne u čitavoj Hrvatskoj.

3. Liturgijska boja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije liturgijske obnove Drugog vatikanskog sabora liturgijska boja misa zornica, zbog njihova marijanskog obilježja, bila je bijela, a ne ljubičasta. Danas, budući da zornice više nisu zavjetne mise na čast Blažene Djevice Marije već redovite adventske mise, njihova liturgijska boja je ljubičasta.

4. Smisao

“Smisao zornica, možemo reći, jest okupljanje vjernika u ranu zoru na iščekivanje nečega važnog i nečega posebnog. Iščekivanje Isusova dolaska, Isusova rođenja. To nosi poruku svakom čovjeku da se preispita, promišlja o svome životu, potiče ga da se promijeni. To je ona ljepota radosti. Bog je došao radi mene, Bog je došao radi tebe, dragi brate i sestro. Radosno iščekivanje u liturgijskom smislu. Bože, pripremam se za tvoj dolazak onakav kakav jesam. I zato zornice označavaju tu jednu budnost, spremnost i jednu odgovornost, pozitivnu”, istaknuo je otac karmelićanin Antonio Mario Čirko, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske za HKM.

5. Posjećenost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U različitim traženjima i lutanjima nakon Drugog vatikanskog sabora lijepa tradicija slavljenja misa zornica neko je vrijeme bila izgubljena. Nakon njihova u početku sramežljiva vraćanja, zornice su postajale sve veći ‘hit’. U većini župa diljem Hrvatske prije pandemije koronavirusa za vrijeme zornica crkve su bile dupkom pune, a posjećivao ih otprilike prosječni broj vjernika koji redovito pohađaju nedjeljne mise.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.