Dodijeljena nagrada Svjetionik za dostojno izvještavanje o siromaštvu

Foto: fah

Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) dodijelila je u četvrtak u Kinu Europa nagrade za dostojno izvještavanje o siromaštvu ‘Svjetionik’ i uručila ih Matei Grgurinović za tiskani, Tari Dujmović za televizijski i Vesni Turtula za radijski prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica projekta nagrade Svjetionik i članica žirija Jelena Adamlje je kazala kako je od 18 pristiglih radova žiri, koji je sastavljen od članova s iskustvom siromaštva, odabrao tri.

“Nagrade su dobili Matea Grgurinović s portala Maz.hr, Vesna Turtula s Hrvatskog radija za radio prilog za emisiju Vodič za moderna vremena i za televizijski prilog Tara Dujmović s HRT-a iz Pule. Njihovi su radovi najbliži onoj slici kako bismo mi željeli da se izvještava o siromaštvu”, rekla je.

Adamlje je pojasnila da je kriterij bio prvenstveno da se poštuje dostojanstvo i ljudska prava osoba koje se prikazuju u prilozima. Pozvala je medijske djelatnike da ne pišu senzacionalistički, primjerice da opisuju osobe kroz najveću materijalnu bijedu, nego da uključe sve relevantne informacije kako bi poštivali dignitet svake osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi su kvalitetni, dodala je, jer su napisani na kreativan i inovativan način koji pruža realnu sliku o čovjeku, ali i istražuju uzroke siromaštva, prikazuju rezultate istraživanja, ispituju mišljenja stručnjaka, a osobe s iskustvom siromaštva same govore o toj temi.

Predsjednik HMPS-a Nino Žganec podsjetio je kako u Hrvatskoj oko milijun stanovnika trpi od problema siromaštva. “Taj broj se ne smanjuje ni ovdje, niti u Europi”, ustvrdio je.

Govoreći o aktualnosti teme, član žirija Dario Genzić je dodao kako bi javnost trebala biti transparentno informirana jer je siromaštvo rastući problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nagrađeni radovi imaju važne kvalitete primjerice razmatranje problema s različitih aspekata kao što je razgovor s beskućnicima, korisnicima pomoći, sa stručnjacima koji daju statističke podatke. Informiraju javnost da što kvalitetnije shvate problematiku, a time i način na koji se može pomoći ljudima s iskustvom siromaštva”, kazao je.

Genzić naglašava da takvi radovi daju moguća rješenja koja bi trebala razmotriti i nadležne ustanove.

Na dodjeli je istaknuto kako novinari senzibiliziraju javnost, imaju veliku ulogu, ali i veliku odgovornost kada pišu o toj problematici. Upozoreno je da se ponekad umjesto pomoći, kao što je pružanje novih prilika, produbljuju predrasude. Naglašeno je kako je u medijskom prostoru nužno zaštititi identitet djece, jer u suprotnom ona mogu trpjeti negativne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjelom nagrade želi se promicati izvještavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti temeljeno na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva.

Nagrada se u Hrvatskoj dodjeljuje drugi put u okviru međunarodnog projekta koji HMPS provodi u partnerstvu s nekoliko nacionalnih mreža protiv siromaštva u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.