Dodijeljene državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić”

Foto: fah

Državne nagrade za izniman doprinos razvoju tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2015. godinu svečano su dodijeljene u srijedu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu, a u svečanom ozračju moglo se čuti žaljenje što je tehnička kultura u hrvatskim školama marginalizirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 14 pojedinaca, skupina i pravnih osoba, najistaknutija nagrada, ona za životno djelo, pripala je umirovljenome redovitom profesoru Gojku Nikoliću.

Predsjednik Odbora za dodjelu nagrada Nedjeljko Perić čestitao je nagrađenima te istaknuo da su znanja, vještine i inovacije koje ona unaprjeđuju u temeljima tehnološkog razvitka Hrvatske.

Upozorio je na opasnost od ‘odljeva mozgova’ i sve češću praksu da studenti STEM područja (prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo i matematika) drugi sveučilišni stupanj završavaju u inozemstvu i osiguravaju sebi bolju karijeru, što sveučilišni sustav dovodi do opasnosti od erozije. Zato je, po njegovu mišljenju, važno osnovati tehnološko-inovacijske centre koji bi se spajali u “inovacijski ekosustav”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje nagrade dobili su učitelji: mentorica tri osnovne škole na Hvaru Katija Barbić, savjetnik u osnovnoj školi u Pregradi Zvonko Koprivnjak, savjetnik u srednjoj školi u Belom Manastiru Tibor Boni i nastavnik u osnovnoj školi u Zadru Željko Vidović.

Također, godišnje nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” dobili su časnik Krešimir Čanić iz Hrvatske vojske i Hrvatske urbane mreže iz Zagreba, pilot Ante Franić, kapetan helikoptera Ministarstva obrane, te inženjer Tomislav Stipanović iz Hrvatske udruge vojnih minijaturista iz Zagreba.

Među nagrađenima su sveučilišni prvostupnici Stjepan Glavina iz Preloga, Ivan Katanić iz Pleternice i Gustav Matula iz Zagreba, prvostupnik Vlado Lendvaj iz Zajednice tehničke kulture Popovače i student Marko Pinjuh iz Čeminca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnjom državnom nagradom tehničke kulture “Faust Vrančić” za pravne osobe nagrađeni su Mladi informatičari iz Strahoninca, Modelarska sekcija Aerokluba “Osijek” i Robotičko-informatički klub Popovača.

Čestitarima se pridružio i državni tajnik Hrvoje Šlezak, a nekoliko sudionika kritiziralo je školski sustav u kojem je uloga tehničke kulture i tehničkog odgoja znatno smanjena, što, po njihovu mišljenju, mora imati negativne posljedice na društveni razvoj.

U ime nagrađenih zahvalio je Gojko Nikolić, koji je rekao da smo pred četvrtom tehnološkom revolucijom koja će zahvatiti sve pore društva, osobito bitno promijeniti sustav obrazovanja, potrebe za radnim mjestima i u prvi plan staviti potrebu za istraživanjima i tehnološkim rješenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovni sustav ne smije dopustiti da djeca uče napamet, nego poticati njihovu kreativnost i inovativnost, rekao je, dodajući da će mnogi predmeti u novome tehnološkom razdoblju dobiti nove funkcije – tako će, primjerice, stol biti i solani kolektor, a odjeća će imati i funkciju liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.