Dokument OZNA-e mijenja povijest: ‘Pobiti svećenike, seljake, trgovce, bogataše …’

Foto: Tito s nekim suradnicima, u Mariboru, koncem svibnja 1945. Iz knjige 'Huda jama', Roman Leljak, str. 161

“Čim bude dan signal za uzbunu, u akciju moraju stupiti sve UHZ. Dužnost zapovjednika je da angažiraju sve svoje članove. Svi moraju imati spremno oružje. (U nedostatku vatrenog oružja može se upotrijebiti drugo kao što su noževi, sjekire, krampovi, čekići i slično)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na stanove onih koji će biti likvidirani mora biti brz, odlučan i temeljit. Svatko predomišljanje i oklijevanje shvatit će se kao izdaja …”, stoji u dokumentu koji dokazuje planiranu likvidaciju ‘narodnih neprijatelja’ od tajnih komunističkih službi, navodi M. Marković na Maxportalu.

> Tko je bio Filip Lukas – za kojeg odvjetnik Planinić kaže: Raduje me pravda kod revizije postupka vrhunskog intelektualca

Dokument je zapovijed Službe sigurnosti u Sloveniji iz 1943. godine, a Maxportal ga je dobio, kako ističu, dobrotom jednog slovenskog povjesničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletan spis uskoro će biti objavljen u cijelosti.

Na objavljenoj stranici dokumenta piše:

“Čim bude dan signal za uzbunu, u akciju moraju stupiti sve UHZ. Dužnost zapovjednika je da angažiraju sve svoje članove. Svi moraju imati spremno oružje. (U nedostatku vatrenog oružja može se upotrijebiti drugo kao što su noževi, sjekire, krampovi, čekići i slično)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na stanove onih koji će biti likvidirani mora biti brz, odlučan i temeljit. Svatko predomišljanje i oklijevanje shvatit će se kao izdaja …

Grupe koje su na popisu likvidiraju se u potpunosti tj. sve do zadnjega. Skupina koja u svom sastavu ima makar samo jednoga izrazitog antikomunista se također u cijelosti likvidira.

Bespogovorno se moraju likvidirati sljedeće skupine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1) Poznate vođe antikomunističkog pokreta, vođe nacionalnih organizacija, Sokola, Četnika, bivših orjunaša, članova streljačkih društava i slični. Za to je odabran poseban odjel čiji je prvi zadatak uništiti te skupine ….

2) Svi svećenici, članovi raznih katoličkih redova kao i njihovi najbliži suradnici. Ako se iz taktičkih razloga neki svećenici ne likvidiraju treba paziti da ih se stavi na mjesto koje im je primjereno.

3) Mora biti likvidirana sva inteligencija koja nije 100% vezana za KPS (Komunističku partiju Slovenije) i koja nije u nju učlanjena. Tu se ne smije tolerirati i samo platonsko simpatizerstvo OF (Osvobodilne fronte). Toleriranje takvih neodlučnih elemenata imalo bi za posljedicu da se u novoj sovjetskoj državi kod njih među prvima javi nezadovoljstvo.

4) Likvidirati sve pripadnike buržoazije, kao i trgovce, krupnije zanatlije, sitne poduzetnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5) Podrazumijeva se da svi moraju biti likvidirani; svi rentijeri, bogataši i industrijalci.

6) Konačno moraju biti likvidirani svi sitni predstavnici vladajuće klase, npr. oficiri, dočasnici, vojnici, policajci, činovnici financija, itd. Izuzimaju se samo oni koji su pravi članovi KPS koji su u redovima vojske. Ne mora biti samilosti za te i ako je manji broj tih ljudi član rodoljubivih nacionalnih organizacija.

7) poubijati sve bogate zemljoposjednike, tzv. kulake i njihove obitelji.

Što se tiče onih bogataša, trgovaca i industrijalaca koji su novčano podržavali OF prema njima provesti isto načelo gore navedeno. Oni su time htjeli samo spasiti samo svoju kožu ….. “

> RTL, Index, Jutarnji, Telegram, Slobodna Dalmacija – ustraju u jugoslavensko-komunističkoj propagandi o prof. Filipu Lukasu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.