Društvo audiovizualnih djelatnika: ‘Ista imena nalazimo u tijelima HAVC-a, u HDFR-u, HUP-u, Ministarstvu kulture….’

Foto: Fah

Društvo audiovizualnih djelatnika (DAVID) uputilo je u srijedu priopćenje saborskim zastupnicima i javnosti sa zahtjevom da se iz procedure provuče i preispita predloženi zakon o audiovizualnim djelatnostima jer je, kako tvrdi, štetan za kulturu i hrvatsku državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ministarstvo kulture Zakon o audiovizualnim djelatnostima naziva ‘novim’ i uvjerava nas kako taj zakon rješava sve probleme i nesporazume, a zapravo se radi o koruptivno-kriminalnim radnjama koji se godinama gomilaju u hrvatskoj filmskoj industriji i s njom povezanim djelatnostima, ali istina je da se radi samo o pokušaju nastavka dosadašnje prakse, s uvijek istim interesnim skupinama i umreženim udrugama, među kojima je Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) najeklatantniji primjer”, ističe se u priopćenju.

(VIDEO) Hasanbegović: ‘HAVC je postao istoznačnica za koruptivno-klijentelističku hobotnicu’

Zlatko Hasanbegović: Vodstvo HAVC-a je Ministarstvo kulture doživljavalo kao bankomat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosi se zakon, dodaje se, koji samo kozmetičkim nijansama mijenja postojeći koji je, kako se naglašava, omogućio neviđenu korupciju.

”Zašto se donosi zakon koji pogoduje isključivo određenoj interesnoj skupini pojedinaca koji su već obilježeni aferama i prijavama DORH-u, istovremeno uskraćujući Ustavom jamčena prava svim ostalim zainteresiranim stranama’, piše u priopćenju u kojem se navodi i da u odlučivanju o podjeli javnog novca, sudjeluju oni koji taj javni novac i očekuju te da se na taj način omogućava i upravo nudi koruptivno ponašanje.

Prema priopćenju, prijedlog novog zakona ide u korist relativno maloj skupini pojedinaca koji upravljaju ne samo novcem već i praktički odlučuju o proizvodnji i estetici u hrvatskoj kinematografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista imena nalazimo u tijelima i vijećima Hrvatskog audivizualnog centra (HAVC), u HDFR-u (Hrvatsko društvo filmskih redatelja), HUP-u (Hrvatska udruga producenata), Ministarstvu kulture, Akademiji dramskih umjetnosti, Vijećima filmskih festivala. Radi se o sedamdesetak milijuna kuna javnog novca kojim se godišnje financira hrvatska kinematografija”, navodi se u priopćenju.

DAVID dodaje kako je riječ i o desecima milijuna kuna iz retransmisije koje, kako se ističe, godinama nenamjenski troši DHFR te se iznose sumnje u lažirane bilance iste udruge.

U priopćenju se proziva i državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl navodeći kako je, predstavljajući zakon saborskom odboru za kulturu, ”iznio neistinu o 29,5 milijuna kuna koje se skrivaju u DHFR”. Ističe se da je tim postupkom obmanuo i Odbor i Sabor i, posredno, cjelokupnu hrvatsku javnost s jedinim i isključivim ciljem da se zaustavi rasprava o očitim financijskim malverzacijama te da se DHFR ugradi u zakon kao udruga koja odlučuje o raspodjeli desetaka milijuna javnog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović o HAVC-u: “Ovo je moja zakašnjela pobjeda – Hribar mora otići, a DORH razotkriti interesno-koruptivnu mrežu”

U priopćenju se iznosi i zahtjev da se onemogući da u tijelima koja odlučuju o podjeli javnog novca budu oni koji su zainteresirani za taj novac, dakle da ga sami sebi dodjeljuju, a kao i sporna ističe se i žurba da se Zakon o audiovizualnim djelatnostima ‘‘progura” još prije ljetnog odmora.

”Pozivamo članove Vlade, zastupnike u Saboru i sve javne i kulturne radnike da naprave sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo ovako žurno prihvaćanje ovog zakona dok se ne razjasne sve sumnje i dok se ne dobiju odgovori na sva postavljena pitanja, uključujući i sumnju u ustavnost pojedinih njegovih odredbi”, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Zvonimir Ilijić, predsjednik Društva audiovizualnih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.