Društvo logoraša: ‘Stop uporabi komunističkih i nacističkih simbola’

Društvo logoraša
Foto: Snimka zaslona

U Splitu je dana 3. studenog 2020. održana konferencija za medije koju je organiziralo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ, pod naslovom „Krik žrtava – STOP simbolima zla!“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji je predstavljen nacrt teksta Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na konferenciji su govorili potpredsjednik Društva logoraša Ivan Turudić, odvjetnik gosp. Dario Čehić, te prof. dr. sc. Josip Jurčević.

Govornici su ukazali da su Hrvatskoj nužne izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojima će se u skladu s europskom pravnom stečevinom napokon urediti odnos prema totalitarnim simbolima i simbolima mržnje. Dosadašnja zakonska neodređenost je omogućavala različite zloporabe u javnom prostoru. Ovakva potreba osobito proizlazi iz Rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, kojom se izrijekom „podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

>Što stoji u Rezoluciji o osudi komunističkih zločina?

>Lustracija: Otvaranje arhiva preduvjet je za sučeljavanje s komunističkom prošlošću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno se u toj Rezoluciji „izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru“, „podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola“, te „napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava“.

Hrvatsko društvo logoraša zahtijeva da svim simbolima zla kažemo STOP! Vrijeme da ih se sve stavi u ropotarnicu prošlosti. Zadnji je trenutak da se poduzmu koraci kako bi novi naraštaji Hrvata mogu živjeti i baštiniti istinu o povijesti svoga naroda. U tu svrhu Društvo logoraša pripremilo je i danas će svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru uputiti nacrt prijedloga Zakona.

Isto tako Društvo će zatražiti prijam kod predsjednika Hrvatskog sabora, Predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.