Đuro Tikvica i gosti – u utorak koncert s djelima Rahmanjinova u Zagrebu

Foto: Narod.hr, snimka zaslona, Hrvoje Pilić; fotomontaža: narod.hr

Godine 2023. obilježava se 150. obljetnica rođenja i 80. obljetnica smrti skladatelja Sergeja Rahmanjimova te 30 godina rada profesora Đure Tikvice na Muzičkoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom Đuro Tikvica i gosti, njegovi sadašnji i nekadašnji studenti, izvest će djela Sergeja Rahmanjinova za klavirski duo.

Koncert se održava u utorak, 24. siječnja u 19 sati u Koncertnoj dvorani “Blagoje Bersa” Muzičke akademije u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 12).

Izvođači su: Đuro Tikvica, Ivan Rod, Massimiliana Brajković, Domagoj Gušćić, Elizabeta Marjanović, Marija Milinković, Karlo Wolf, Bernard Štancl, Mladen Grgić, Ivan Varošanec, Dina Katnić, Ivan Karša, Ivan Batoš, Dario Sabol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastojali smo čitati poruku”

“Obljetnice se nižu neovisno o našim željama i intervencijama.

Ovakva koincidencija otvorila nam je mogućnost obilježavanja onoga što nam je važno.

Rahmanjinov nam je ostavio ova tri djela u izvedbu kojih smo mogli uključiti najveći broj izvođača. Time želimo obilježiti trajanje i učinke umjetničkih i pedagoških nastojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaralačka i životna drama koju ovaj program zrcali u rasponu od srebrnog vijeka ruske kulture, neposredno prije strašne revolucije, do Dies irae, spoznatoga u jeku strašnoga rata, gledanog iz daljine. Dies irae, nakon kojega slijedi odlazak. Odlazak, ali i ostanak s trajnom porukom ostavljenom onima koji se potrude iščitavati je.

Nastojali smo čitati. Ponešto smo iščitali.

Hvala mojim mlađim kolegama za spoznaju o trajanju vrijednosti. U svakom vremenu, pa i u ovom koje nas straši civilizacijskim rasapom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala i onima koji ovoga puta nisu prisutni u projektu, a pridonijet će njegovoj budućnosti.” – poručio je prof.  Đuro Tikvica.

Program

Sergej Rahmanjinov

Suita broj 1 za dva klavira, op. 5
Barkarola
I noć, i ljubav
Suze
Svijetli praznik, Uskrs

izvode: Ivan Rod, Đuro Tikvica, Massimiliana Brajković, Domagoj Gušćić, Elizabeta Marjanović, Marija Milinković, Karlo Wolf, Bernard Štancl

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suita broj 2 za dva klavira, op. 17
Uvod. Alla marcia
Valcer
Romanca
Tarantela

izvode: Mladen Grgić, Ivan Varošanec, Đuro Tikvica, Karlo Wolf, Dina Katnić, Ivan Karša, Ivan Batoš, Dario Sabol

Simfonijski plesovi, op. 45, transkripcija za dva klavira
Non allegro
Andante con moto (Tempo di valse)
Lento assai. Allegro vivace

izvode: Domagoj Gušćić, Đuro Tikvica

Cijena ulaznice u pretprodaji: 3 EUR.
Cijena ulaznice na dan koncerta: 5 EUR.
Ulaznice se kupuju na web portalu Ulaznice.hr, ovlaštenim prodajnim mjestima i na blagajni dvorane “Blagoje Bersa” dva sata prije početka koncerta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

30 godina pedagoškog rada prof. Tikvice

Đuro Tikvica rođen je u Dubrovniku 1963. godine, a školovao se u Zagrebu i Moskvi. U Moskvi je pohađao Muzičko učilište pri Konzervatoriju Čajkovski u klasi uglednoga profesora Borisa Romanova, a zatim je studirao na Konzervatoriju u klasi znamenite pijanistice profesorice Tatjane Nikolajeve.

U tom razdoblju započeo je suradnju s hrvatskim institucijama Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Dubrovačkim ljetnim igrama, a redovito je nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i diljem onodobne države. U to je vrijeme redovito i zapaženo nastupao i u Moskvi kao solist i kao komorni glazbenik (Velika, Mala dvorana i Dvorana Rahmanjinova Moskovskog konzervatorija, Muzej Čajkovskoga u Klinu i nizu drugih koncertnih prostora). Tada je nastao i njegov prvi diskografski zapis za tvrtku Melodija za koju je snimio Bachov Koncert za dva klavira i orkestar kao jedan od solista. Studij na Konzervatoriju završio je diplomskim koncertima (komornim, korepetitorskim i solističkim) 1987. godine te je diplomirao s odličnim uspjehom kao jedan od najboljih studenata 118. generacije moskovskog Konzervatorija.

Nakon povratka u domovinu snimio je ploču s violončelisticom Asjom Valčić te je nastavio širiti suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, gdje je surađivao s Igorom Gjadrovom, Fimčom Muratovskim, Antonom Nanutom, Ivom Lipanovićem, Ivom Dražinićem i drugim dirigentima. Nastavio je i suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je 1995. godine nagrađen nagradom Orlando za najbolju domaću koncertnu izvedbu.
Pedagoški djeluje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine, a danas je u zvanju redovitog profesora. U njegovoj klasi diplomirao je niz mladih hrvatskih i inozemnih pijanista, koji danas uspješno djeluju, kako koncertantno tako i pedagoški, u domovini i u inozemstvu, a neki od njih su dobitnici vrijednih nagrada na uglednim međunarodnim natjecanjima.

Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima mladih pijanista kako nacionalnih tako i međunarodnih (HDGPP, EPTA Osijek, Artiada Moskva, Natjecanje Rahmanjinova u Velikom Novgorodu, Natjecanje Tatjane Nikolajeve u Brjansku; Natjecanje Louis Spohr u Kasselu). Održava mnoge seminare za učenike i profesore glazbenih škola i akademija kao i u okviru Natjecanja Artiada u Moskvi i Natjecanja Rahmanjinova u Velikom Novgorodu. Godine 2014. vodio je klasu u okviru Russian Piano Academy u gradu Kurashiki u Japanu. Od 2007. redovito vodi Ljetnu glazbenu školu u Pučišćima na Braču. Odlikovan je odličjem Gloria Artis, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za zasluge u kulturi. Izdao je više nosača zvuka s djelima Čajkovskoga, Rahmanjinova, Papandopula, Schumanna, Griega i Sibeliusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.