Evanđelje prve nedjelje Došašća – Kako biti radostan u ova tjeskobna vremena?

duh
Foto: Narod.hr

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe. Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!«

Riječ Gospodnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prvi puta u povijesti opća Crkva, kao i Crkva u Hrvata, dočekuje Božić sa gotovo zatvorenim crkvama, bez blagoslova obitelji i u najčudnijem općem ozračju do sada.

Svejedno, potreba za Riječi Božjom ostaje – onom iz Svetoga Pisma koje se čita na misi, a posebno potreba prave i žive Riječi – Krvi i Tijela Isusa Krista koje se podjeljuje u drugom dijelu mise za vrijeme pričesti. To je zasigurno nešto što najviše nedostaje vjerniku – nebeski Kruh Života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedimo ovo Došašće, baš iz tih razloga, nikada bliži novorođenom Kralju i njegovoj majci Mariji koja ga je devet mjeseci nosila pod svojim srcem. Sam Bog se utjelovio u ženinoj maternici da bi osobno, u tijelu, pohodio čovjeka.  Sigurno je imao dobrih razloga za to: preveliko čovjekoljublje sa svoje strane, a bijedno i izgubljeno stanje Adamovih potomaka, nas ljudi, s druge strane.

Tko može to prezreti ili biti prema tome indiferentan?

Došašće i njegov smisao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došašće je vrijeme od otprilike 4 tjedna kroz koja se pripremamo za Božić, ali i za posljednje dane ovoga svijeta, tj. drugi Isusov dolazak. To molimo i za vrijeme mise u najslavnijem trenutku liturgije kada govorimo: „tvoj slavni dolazak iščekujemo“. Kada će to biti nitko ne zna, jer je Isus rekao da je „to u vlasti Oca nebeskoga“.

Prema tome, dvije su dominantne teme u Došašću, pa se stoga ono tematski dijeli na dva dijela. U prva dva tjedna Došašća se pripremamo i razmatramo o drugom Kristovom dolasku na Zemlju i njegovoj konačnoj pobjedi nad zlom i ovim svijetom. Posljednja dva tjedna, pred Božić, se pripremamo i razmatramo o prvom Kristovom dolasku na ovaj svijet kada je Bog, po blaženoj Djevici Mariji, ušao naš svijet.

To je bit Božića.

Zašto Isus poziva na bdijenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A današnje evanđelje poziva na bdijenje. Tko je onaj koji poziva na bdijenje? Bog, kojeg je slika Gospodar iz prispodobe. Koga se poziva na bdijenje? Čovjeka. Posebno onoga koji u srcu vjeruje u Isusove riječi iz evanđelja.

Ovo bdijenje nam je uvijek potrebno, ali posebno ovog Došašća 2020. godine.

Svijet u kojem živimo ušao u jedno nikada do sada viđeno duševno i duhovno mučno ozračje. To zahtijeva, posebno u vrijeme ove globalne pandemije i ‘zaključavanja svijeta’, da se Isusove riječi shvate ozbiljnije.

Bdjeti znači biti budan i stražariti nad sobom.

Zlo osvaja ljudska srca na različite načine: kroz vlastite slabosti, okolinu u kojoj se živi, kroz napasti, kroz medije, kroz stanje društva i njegove prihvaćene (ne)vrednote, ponekad čak i preko najbližih s kojima čovjek živi.

Zato treba bdjeti i stražariti, uvijek biti spreman za dolazak Gospodara. To je jedna od najvećih mudrosti života, premda je nije lako ostvariti uvijek kako bi čovjek htio i želio.

Vrijeme tjeskobe i kako biti radostan čekajući Božić

U ovo doba Došašća “pazimo na se da nam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama”, da ne izgubimo pogled na onu nadnaravnu dimenziju života. Bdijemo ako brižno njegujemo osobnu molitvu i želimo da Božić  bude ono što jest –  izraz Božje ljubavi prema čovjeku.

Razmišljajmo o toj tajni s najvećom pozornošću, udubimo se u značenje ovoga Došašća, ostavimo tjeskobne osobne i globalne brige tamo gdje im je mjesto. Bog je iznad svega, iznad svake pandemije, iznad svakog zla, iznad svih ljudi zlih namjera – Njegova je prva i posljednja.

Bog upravlja i nadzire sva vremena – i ona najmučnija i najteža.

U ovom Došašću bdijući obratimo pozornost tko je taj koji dolazi, zašto je došao, zbog koga je došao i što je obećao. Gajeći tu vjeru i nadu u srcu, bdijući nad sobom, bit ćemo u ovom Došašću u neponovljivom zajedništvu i radosti s Bogom i bližnjima, te dočekati novorođenog Kralja kako su ga dočekali anđeli i pastiri – s radošću i pjesmom na ustima.

Tada će i Kristov drugi dolazak biti radosna vijest jer se uspostavlja vječno Božje kraljevstvo.

Liturgijska čitanja Prve nedjelje Došašća možete pročitati ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.