Evo zašto bi feministice legendarnom Alainu Delonu uskratile nagradu!

Foto: premier.gov.ru / wikimedia commons

Premda je sedam puta bio nominiran a nikad nagrađen, legendarni glumac koji je nastupio u “Gepardu”, Alain Delon primit će u nedjelju svoju prvu nagradu Canneskog filmskog festivala, Zlatnu palmu za životno djelo. No, tome se protive feministkinje, koje su čak pokrenule peticiju i prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ikona francuskog filma u 1960-im i 1970-im godinama prošlog stoljeća primit će u nedjelju navečer Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru iz ruku kćeri Anouchke.

Ova Zlatna palma, koju su prije njega dobili Jean-Paul Belmondo i Jean-Pierre Leaud, može se promatrati kao zakašnjela nagrada glumcu koji je snimao s velikim svjetskim redateljima poput Viscontija, Melvillea i Antonionija.

Protiv posvajanja djece homoseksualnim parova i desničar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alain Delon je za časopis Journal du dimanche istaknuo da njegovi kritičari izmišljaju izjave.

“Ne protivim se homoseksualnom braku, nije me briga: ljudi rade što žele. No protivim se usvajanju djece u takvom braku (…) Rekao sam da sam pljusnuo ženu? Da, jesam. Ali nisam rekao da sam primio više pljuski nego što sam ih dao. U svom životu nikada nisam zlostavljao ženu”.

“Htjeli su mi prilijepiti etiketu krajnjeg desničara jer sam rekao da sam prijatelj s (Jean-Marie) Le Penom iz vojnih dana. Ne, ja sam samo desničar i točka”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Feministice predbacuju glumcu da je “rasist, homofob i ženomrzac”, kako je ustvrdila američka udruga Žene i Hollywood, pozivajući se na izjave koje je davao u različitim prigodama. Peticija koja je prikupila više od 25.000 potpisa tražila je od organizatora festivala da mu “ne dodjeljuju nagradu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.