Festival Jazz.hr/proljeće 2017., evo imena izvođača

Foto: Fah

Jazz trubač i skladatelj Eddie Henderson, bend Zagreb Jazz Portrait te R&B, soul i jazz umjetnik, britanski pjevač i kantautor Tony Momrelle tri su “magična glazbena imena” festivala Jazz.hr/proljeće koji će se održati od 23. do 25. ožujka, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jazz trubač i skladatelj Eddie Henderson ostvario je nezaboravan zvuk, a njegove karizmatične zamisli svaku izvedbu čine emotivnom i utječu na poboljšanje raspoloženja slušatelja. Prvu neformalnu poduku dobio je od Louisa Armstronga, a snažan utjecaj na njega je imao Miles Davis s kojim se upoznao još 1957. Davis, koji je bio obiteljski prijatelj, divio se Hendersonovom lijepom tonu i muzikalnosti. Studirao je na konzervatoriju u San Franciscu gdje je nastupao sa San Francisco Symphony Orkestrom. Glazbeni je pedagog koji predaje na Juilliard Music School i konzervatoriju Oberlyn. Dugogodišnji stalni član sastava Herbiea Hancocka, Henderson je svirao s mnogim vodećim jazzistima kao što su Art Blakey, Dexter Gordon, Roy Haynes, Joe Henderson, Elvin Jones, Benny Golson, Max Roach, Pharoah Sanders, Billy Harper, Gary Bartz i McCoy Tyner, a bio je član uglednog Mingus Big Banda koji je bio proglašavan najboljim jazz orkestrom na svijetu. Vođa je vlastitih sastava s kojima je snimio više od dvadeset albuma. Na koncertu u Zagrebu kao posebni gost njegova trija pridružit će se talijanski saksofonist Piero Odorici.

Zagreb Jazz Portrait ima posebno mjesto u hrvatskom jazzu upravo zato što dosljedno slijedi svoj glazbeni put. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja publike i struke, među ostalima nagrade nagrade Porin. Jedan je od najpostojanijih jazz sastava u Hrvatskoj. Na prvoj probi, 1991., sudjelovali su bubnjar Jurica Uginović (tragično preminuo 1998.), saksafonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i gitarist Mario Igrec. Umjesto Ugrinovića 1998. kvartetu se pridružio Borna Šercar, a dolaskom klavijaturista Hrvoja Gallera sastav je 2011. proširen u kvintet. Osim što je od tada zadržao istu postavu, ostao je vjeran istom zvuku i koncepciji rada: “portretiranju” legendarnih jazz autora, ali i autorskoj glazbi pri čemu svi članovi sudjeluju kao skladatelji.
Uspjeh je postigao upravo zahvaljujući prepoznatljivom originalnom glazbom. U 25 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait je ostvario 8 nosača zvuka od čega 5 kompakt diskova i nekoliko kompilacija, mnogo koncertnih i klupskih nastupa, kao i TV snimki, te radio emisija uživo, a pratio je i mnoge druge poznate glazbenike. I ovaj koncert bit će posvećen dragom prijatelju i suradniku Jurici Ugrinoviću.

Britanski pjevač i kantautor Tony Momrelle trenutno je jedan od najpopularnijih umjetnika na R&B, soul i jazz sceni. Među ostalima divljenje prema njegovim osjećajnim i profinjenim izvedbama iskazao je legendarni Stevie Wonder. Momrelle je odrastao je uz glazbu i zabavnu industriju, a glazbenu poduku počeo pohađati u dobi od samo 8 godina. Već tada je redovito nastupao u crkvi. Kao trinaestogodišnjak počeo je repati s lokalnom hip-hop grupom, a pet godina poslije, 1991., privukao je pažnju glazbene javnosti kao suradnik Glorie Estefan. Od tada je bio na turnejama s najvećima, među ostalima s Whitney Houston, Sir Eltonom Johnom, Sade i grupama Take That i Earth Wind & Fire. Također je snimao s urbanom gospel grupom Seven, a najpoznatiji je po djelovanju u sastavu Incognito s kojim je snimao i poduzeo niz turneja diljem svijeta. Ostvario je i uspješnu samostalnu karijeru pjevajući soul, R&B i jazz. Kao vođa sastava snimio je tri albuma, te dva uz Lungau Big Band. Njegov CD “Keep Pushing” iz 2015. lansirao ga je među zvijezde, a naslovna pjesma bila je broj jedan na ljestvicama soul glazbe u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.