(VIDEO) Film Najveći dar osvaja Hrvatsku

Foto: najvecidar.com

Dugometražni film Najveći dar (El mayor regalo) španjolske producentske kuće Infinito + 1, snimljen potkraj 2018. godine u režiji Juana Manuela Cotela, u mjesec dana svojega prikazivanja u Zagrebu, pomalo, ali sigurno osvaja hrvatske gledatelje. Riječ je, o doista nesvakidašnjem i vrlo zanimljivom filmu s temom oprosta, četvrtom po redu spomenute producentske kuće te istoga redatelja, kojeg su prijašnji filmovi Posljednji vrh, Marijina zemlja i Stope postignuli velik uspjeh visokom gledanošću milijuna gledatelja iz 35. zemalja, a njihove projekcije zatražio je i Netflix za svoj svjetski katalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedan od četiri španjolska filma, snimljena preko Crowdfundinga, koji je uspio prikupiti najviše donacija (više od 1300 donatora iz 30 različitih zemalja), film Najveći dar bio je na prvom mjestu i po broju gledatelja u Španjolskoj, nadmašivši ostalih 18 paralelnih filmskih premijera u istom tjednu prikazivanja.

Vrijednost i zanimljivost filma Najveći dar potvrđuje i činjenica da je u prva dva tjedna prikazivanja u Španjolskoj postao najgledanijim filmom u svojem žanru. Iako je bio prikazivan samo u 33 kinodvorane, u prvom tjednu prikazivanja film je došao na mjesto prvih 10 najgledanijih filmova na Bilbordu, za razliku od onih, koji su bili prikazani u 100, 200, 300 i 400 kinodvorana, a u trećem tjednu prikazivanja broj se kinodvorana povećao sa 33 na 76 te u 10 tjedana na 110. Nakon toga uslijedile su međunarodne premijere i projekcije, koje su od kraja 2018. godine do danas bile u 30-ak zemalja, među kojima u Argentini, Meksiku, Gvatemali, Hondurasu, Nikaragvi, Kostariki, Portoriku, Panami, Kolumbiji, Ekvadoru, Brazilu, Peruu, Paragvaju, El Salvadoru, Urugvaju, Čileu, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj, Austriji, Rumunjskoj, Engleskoj, Sloveniji. Film trenutno igra i u Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj, a pripremaju se i premijere u Luksemburgu i SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimna je činjenica da se gledanost filma Najveći dar povećava zbog traženja i angažmana samih gledatelja, koji ga nakon gledanja promiču i preporučuju, potvrđujući time zanimanje za tematiku i poruku filma, a napose i za način njihove prezentacije i umjetničke obradbe. Naime, redatelj J. M. Cotelo, koristeći se žanrom vesterna, prepletom komediografskih, dramskih te pustolovnih elemenata, nudi dokumentarnu, vrlo suvremenu i svevremenu, duboko humanističku priču o značenju i snazi oprosta.

Preko suvremenih priča o oprostu i pomirenju u mnogim zemljama u svijetu (Španjolska, Irska, Francuska, Kolumbija, Ruanda, Meksiko…), temeljenih na konkretnim istinitim osobnim svjedočanstvima, koja potiču gledatelja na osobno prevrednovanje vlastitih životnih stajališta i iskustava te duboko propitivanje već poznatih ili novih mogućnosti, film Najveći dar ne nudi samo jednu novu nadu nego svojim probijanjem granica mogućega ostavlja gledatelja bez daha.

Istinita, suvremena svjedočanstva o stvarnom, već dogođenom pomirenju roditelja i djece, bračnih parova, susjeda, naroda i političkih skupina, potresne su i neobične, ali istinite priče, koje otkrivaju lice i naličje današnjega svijeta, zasićenoga podjelama i razmrvljenoga mržnjom razornih posljedica, te pokazuju da mir kao najbitnija odrednica ljudske egzistencije nije nikakva utopija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je tu, dakako, i o zanimljivom redateljskom pristupu da ozbiljnu i zahtjevnu temu oprosta približi na zanimljiv i humorističan, pomalo i ležeran način, te se, unatoč istinitim potresnim događajima, ukomponiranim u strukturu klasičnoga vesterna, gledatelju ništa ne nameće, niti docira, ili, pak, sudi, nego činjenično dokumentira i potvrđuje da i u najbezizglednijim životnim situacijama postoji nada i mogućnost postizanja naoko nemogućeg. Ustaljene i štetne životne obrasce moguće je mijenjati novom, jedinom pravom i istinskom logikom – logikom promjene srca. Bezuvjetnom ljubavlju!

Radosna je i neosporno dobra vijest da zanimanje za tematiku oprosta postoji i u Hrvatskoj. Valja napomenuti da je u samo jednom poslijepodnevu (tijekom trosatne probne internetske kampanje u srpnju 2019) iz mnogih hrvatskih gradova na adresu Infinita stiglo više od 200 zahtjeva za prikazivanjem filma Najveći dar, što je bio ohrabrujući pokazatelj da i u Hrvatskoj postoje svijest i potreba o činu oprosta. Stoga je tijekom rujna i listopada, u Zagrebu 8. studenoga organizirana i upriličena zatvorena premijera u kinu u SC Forum, nakon čega je uslijedilo 7 uzastopnih projekcija te je u prvih osam dana prikazivanja film vidjelo oko 1600 gledatelja, a potom su upriličene i dodatne projekcije, od kojih će dvije posljednje biti sljedećega tjedna (17. i 19. prosinca 2019).

Film je također na zahtjev gledatelja od 5. prosinca počeo igrati i u kinu Karaman u Splitu, gdje ga je u 5 dana vidjelo 970 gledatelja, pa se prikazivanje nastavilo i u dodatnim terminima, od kojih su još preostala dva (15. i 17. prosinca 2019), a potom će slavlje oprosta otploviti i na Hvar, gdje je projekciju za sve Hvarane organizirala Hvarska biskupija (u utorak 17. prosinca u 19: 30 sati u kazalištu Stari Grad).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve informacije o producentskoj kući Infinito +1 mogu se naći na njihovim internetskim stranicama (www.infinitomasuno.org) te posebno za Hrvatsku (Facebook: Infinito Croatia).

Želimo li se u što većem broju pridružiti obitelji Infinito +1, koja se svojim djelovanjem razgranala širom svijeta te pridonijeti da taj čudesan film s temom oprosta dođe i u druge gradove na dobrobit sviju građana, pogledajmo njegov sažetak (službeni trailer), informirjmo se na facebooku, zatražimo da film dođe i u naš grad te postnimo i sami njegovim gledateljima i promicateljima.

U službenom traileru pogledajmo:

Netko će nekoga ubiti. Volio bih da je to samo film. Hoćemo li odustati… ili ćemo tražiti jedan drugačiji, sretan kraj? Postoji oružje koje može zaustaviti svaki sukob. To je oružje već upotrijebljeno u Francuskoj, Španjolskoj, Irskoj, Meksiku, Kolumbiji, Ruandi… i uvijek djeluje. Njegova stvaralačka moć je neizmjerna. I štoviše, besplatna. Ali morate biti vrlo hrabri da biste ga upotrijebili. Grci to zovu “hiper dar”: NAJVEĆI DAR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite li da se film prikaže u Vašem gradu? Pišite nam! To možete na ovom linku: https://www.najvecidar.com/zatrazite-ga-ovdje/
Obavijestit ćemo Vas o datumu prikazivanja u Vašoj omiljenoj kinodvorani. Hvala!

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.