Film o herojstvu hrvatskih branitelja na festivalu u Grčkoj

Foto: snimka zaslona

Dokumentarni film „Pouke o čovječnosti“, redatelja Branka Ištvančića, nakon dodijeljene nagrade u Parizu, odabran je za sudjelovanje u natjecateljskom programu petog festivala „Beyond Borders“ koji će se održati na otoku Castellorizo od 23. do 30. kolovoza 2020. u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ceremonije zatvaranja festivala 30. kolovoza bit će dodijeljene nagrade najboljima u međunarodnoj kategoriji za najbolji povijesni dokumentarni film, najbolji društveno-politički film, najbolji kratki dokumentarni film, a sve uz potporu grčkog parlamenta kao i nagrada za najbolji grčki dokumentarac, sponzorirano od strane Aristotelova sveučilišta u Solunu i posebna nagrada mediteranskog prijateljstva EKOME Media.

Podsjećamo kako je na ovom festivalu prije četiri godine nagradu za najbolji dokumentarac u međunarodnoj kategoriji dobio naš film „Sve je bio dobar san“ koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michel Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film „Pouke o čovječnosti“ je priča o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

Danima nije bilo elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane ostalo je više od 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje. Pakračka bolnica konstantno je napadana, a posljednji odjel koji je ostao u ratnom zarobljeništvu bio je psihijatrijski. Kada je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje 29. rujna 1991., to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti u tijeku ratnih djelovanja, naći snage za izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima.

Film je nastao prema istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića. Pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji udruge Artizana 2019. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.