(FOTO) Izložba višestoljetne toskanske keramike otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

Zagreb, 30.05.2019. - U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba "Rosse di Montelupo" kojom se predstavlja keramika iz toskanskoga gradića Montelupo Fiorentino poznatog po dugoj tradiciji u proizvodnji keramike. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Tajna crvene iz Montelupa: Devet stoljeća toskanske keramike”, izložba keramike iz toskanskog gradića Montelupo Fiorentino, poznatog po dugoj i jedinstvenoj tradiciji u proizvodnji keramike, otvorena je u četvrtak u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt rekao je kako se tim projektom nastavlja dugogodišnja suradnja tog zagrebačkog muzeja s Veleposlanstvom Italije u Hrvatkoj, a kako MUO ima najveću zbirku keramike i porculana u Hrvatskoj ovo je prirodno mjesto da se ta vrlo interesantna izložba predstavi.

“Izložba se sastoji od povijesnog dijela koji je posvećen razvitku keramike u Montelupu kao jednom od najznačajnijih centara keramike u Italiji, a drugi je dio posvećen školi keramike koja još uvijek djeluje ondje i održava tu pozitivnu i važnu tradiciju, keramičke proizvodnje i keramike u Italiji”, ustvrdio je.

Promoviranja povijesti i sadašnjosti keramike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Montelupa Paolo Masetti je rekao kako im ta izložba daje mogućnost promoviranja povijesti i sadašnjosti keramike grada koji je najvažniji primjer kontinuiteta i produkcije keramike u Toskani i Italiji.

Pozvao je okupljene da, da posjete taj talijanski grad u vrijeme kada se održava Međunarodni festival keramike, od 21. do 23. lipnja.

Muzej za umjetnost i obrt tom izložbom donosi veliki pregled povijesti proslavljene keramike, od njezinih srednjovjekovnih početaka do suvremenog doba, u kojemu je ona i dalje prepoznatljiva po jedinstvenosti boja i inovativnim oblicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njome se želi i predstaviti kontinuitet keramičke tradicije iz tog mjesta u dolini rijeke Arno, koje je bilo povlašteni proizvodni centar Firence, a i danas je je mjesto napredne industrijske proizvodnje i dizajna.

Zahvaljujući tamošnjim posebnim kromatskim istraživanjima, kakva se nisu njegovala u ostalim talijanskim središtima, keramika iz Montelupa postigla je velik uspjeh kod firentinskih renesansnih obitelji i gradskih institucija.

Ondje su iskušavali izvorne kompozicije i tehnološka rješenja, a rezultat je profinjena caklina i reljefne podslike nastale od ‘tajanstvenog’ crvenog pigmenta dobivenog od neodređene tvari, pretpostavlja se od magnezijevog oksida, uvezene iz Anatolije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvenu boju su u Montelupu koristili već početkom 14. stoljeća, štedljivo kod premaza i posvjetljivanja, a posebna je po lakiranom i krvavom učinku koji se postiže nakon trećeg pečenja posude.

Jedan od najboljih interpreta te boje bio je Lorenzo di Piero Sartori, autor remek-djela pod nazivom “Crvena iz Montelupa” izloženog u Muzeju keramike u Montelupu, iz 1509. godine.

Jedna precizna kopija toga remek-djela renesansne keramike bit će predstavljena na izložbi.

Izložba podijeljena na povijesni i suvremeni dio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba u MUO podijeljena je u dva dijela – povijesni, koji pokriva razdoblje od 1420. do 1710., s tridesetak eksponata posuđenih iz Muzeja keramike iz Montelupa, te suvremeni – sa šezdesetak radova nastalih od početka dvadesetog stoljeća do danas.

Među njima se nalaze i radovi poznatih dizajnera, Ettorea Sottassa, Alda Londija, Bejmanima Huberta, Bethane Laure Wood i drugih.

Izložba se realizira u suradnji Talijanskog instituta za kulturu i MUO, a koncept je djelo Fondacije Montelupo Fiorentino te Scuola di ceramica di Montelupo.

Bit će otvorena do 9. lipnja, a pratit će ju radionice s majstorima Montelupo Fiorentino škole keramike, koje su otvorene za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.