(FOTO) Kardinal Bozanić: ‘U današnjem svijetu vidimo puno stvarnosti koje prijete i zabrinjavaju’

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

“Naša djela imaju nesvakidašnju snagu, ako su rođena iz Božje riječi i otajstva njegove blizine. Onomu tko uzvjeruje i po vjeri živi otvaraju se široki obzori. Čovjek koji nije zatvoren u sebe govori novim jezikom čovjekoljublja i gostoljubivosti, a Božja ljubav za njega postaje temeljem pouzdanja. I dok u današnjem svijetu vidimo puno stvarnosti koje prijete i zabrinjavaju, ovo naše večerašnje slavlje očituje da želimo zajedno kročiti Isusovim putom. Zahvalimo Gospodinu za to i molimo da nas i nadalje usmjeruje i vodi“, istaknuo je u homiliji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić tijekom središnjeg ekumenskoog slavlja ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koje je održano u nedjelju 19. siječnja u zagrebačkoj prvostolnici.

Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića ekumensko molitveno slavlje predvodili su metropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić, biskup Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj Péter Szenn, predsjednik Saveza baptističkih Crkva u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat te parohijski svećenik Makedonske pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj protojerej stavrofor o. Kirko Velinski.

Uz predvoditelje slavlja na ekumenskom susretu sudjelovali su i visoki gosti predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J. i predsjednik Konferencije europskih Crkava (CEC) pastor Christian Krieger, potom apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predstavnik HBK u COMECE-u bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog: predsjednik preč. dr. Marijan Franjčić, tajnik dr. fra Juro Zečević Božić, OCD, s. Marija Bilanović, ASC, vlč. Vladimir Kerečeni, dr. Tomislav Kovač, gđa. Miljenka Kuridža, dr. fra Daniel Patafta, OFM, mons. Antun Sente ml. i vlč. mr. Robert Šreter, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon predstavljanja nazočnih predstavnika pojedinih kršćanskih zajednica i početnog molitvenog zaziva, predmolitelj slavlja kardinal Bozanić je upućujući pozdrav okupljenima i uvodeći u slavlje rekao kako se u ovom slavlju sjedinjujemo s kršćanima diljem svijeta, pozorni na iskazivanje čovjekoljublja, što je u središtu ovogodišnje teme, izražene riječima iz Djela apostolskih: „Dolazimo sada pred Gospodina s pouzdanjem. Vjerujemo u njegovu prisutnost među nama. Zajedno upućujemo prošnje na nakane što ih osjećamo kao snažnu potrebu, dok se istodobno susrećemo sa svojim slabostima i granicama“.

Nakon zaziva dara Duha Svetoga, Predvoditelji slavlja izmolili su molitvu kajanja, a potom je uslijedio navještaj Božje riječi iza kojega su uslijedili nagovori šestorice predstavnika Crkava.

Na početku homilije kardinal Bozanić se osvrnuo na Apostolsko pismo (Aperuit illis) kojim je papa Franjo u Katoličkoj Crkvi ustanovio Nedjelju Božje riječi.

Kao drugi naglasak kardinal je spomenuo Uskrsnuće i Uzašašće, dva uporišta kojima je zajednički „Isusov odlazak“, koji postaje darom njegove nove prisutnosti u svijetu po Duhu kojim vjernici mogu preobražavati svijet u izgradnji Božjega kraljevstva.

Na kraju homilije kardinal je, podsjetivši na nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 9. i 10. svibnja 2020. godine održati u Zagrebu, istaknuo: „Mladi su za svoje geslo izabrali Marijine riječi: ‘Što god vam rekne, učinite!’ (Iv 2, 5). Naša djela imaju nesvakidašnju snagu, ako su rođena iz Božje riječi i otajstva njegove blizine. Onomu tko uzvjeruje i po vjeri živi otvaraju se široki obzori. Čovjek koji nije zatvoren u sebe govori novim jezikom čovjekoljublja i gostoljubivosti, a Božja ljubav za njega postaje temeljem pouzdanja.

I dok u današnjem svijetu vidimo puno stvarnosti koje prijete i zabrinjavaju, ovo naše večerašnje slavlje očituje da želimo zajedno kročiti Isusovim putom. Zahvalimo Gospodinu za to i molimo da nas i nadalje usmjeruje i vodi“.

Molitveni ekumenski hod u Zagrebačkoj nadbiskupiji nastavlja se u ponedjeljak 20. siječnja u 19 sati ekumenskom molitvom za jedinstvo kršćana u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu (Ćirilometodska 1), te u svetištu sv. Josipa u Karlovcu (Boškovićeva 36, Dubovac) u 18.30 sati euharistijskim slavljem s molitvom za jedinstvo kršćana i prigodnom homilijom.

Homiliju kardinala Bozanića pročitajte u cijelosti:

Braćo i sestre!
1. Svoje Apostolsko pismo (Aperuit illis) kojim je u Katoličkoj Crkvi ustanovio Nedjelju Božje riječi, a koju ćemo proslaviti sljedeće nedjelje, papa Franjo započinje upravo ozračjem susreta Uskrsloga i njegovih učenika, kada im otvara pamet da bi razumjeli Pisma. Znakovito je i to da je taj Papin motuproprij objavljen prošle godine na spomendan svetog Jeronima (30. rujna 2019.), sveca duboko utkana u hrvatsku duhovnost i kulturu, dok se spominjemo 1600. obljetnice njegove smrti (420.-2020.).
Zato još dublje u nama odjekuju Papine riječi: »Odnos između Uskrsloga Gospodina, zajednice vjernikâ i Svetoga pisma je od krajnje važnosti za naš identitet kao kršćana. Bez Gospodina koji nam otvara pamet nemoguće je duboko razumjeti Sveto pismo. No vrijedi i suprotno: bez Svetoga pisma događaji Isusova poslanja i njegove Crkve na ovome svijetu ostaju nerazumljivi. Sveti Jeronim je s pravom napisao: Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista (In Is., Proslov, PL 24, 17).
[…] Nedjelji Božje riječi pripast će tako pravo mjesto u razdoblju u godini u kojem smo pozvani na jačanje vezâ sa Židovima te na molitvu za jedinstvo kršćana. Nije riječ o pukoj vremenskoj podudarnosti: slavljenje Nedjelje Božje riječi očituje ekumensku vrijednost zato što onima koji slušaju Sveto pismo pokazuje put kojim valja ići kako bi se prispjelo k istinskom i čvrstom jedinstvu« (AI, 1 i 3).
Draga braćo i sestre, i evo nas danas u ovom zajedništvu molitve u slavlju u kojemu smo objavljenu Riječ stavili ne samo u središte prostora, nego ponajprije u središte svoga srca kojim osluškujemo što nam Gospodin večeras govori.

2. A teško je ostati ravnodušan pred upravo naviještenim Evanđeljem, pred ozračjem u kojemu Isus šalje učenike propovijedati Radosnu vijest. Ističem dva naglaska:
Prvi: Nakon Učiteljeve smrti, učenici su zbunjeni, prestrašeni i razočarani, zatvoreni u svoje dvojbe i nespremni vjerovati onima koji su vidjeli Uskrsloga. Ostali su sami. Dok se nalaze baš u takvom raspoloženju, Gospodin dolazi k njima. Ono što je izgledalo nasilno prekinutim, započinje iznova. Radost je oživjela, nada je obnovljena, a planovi dobivaju obrise novih mogućnosti.
Isus ih prekorava zbog okorjelosti njihova srca i zbog nevjere, ali njima, upravo takvima, povjerava veliko djelo naviještanja Radosne vijesti, zajedno s djelima koja su jasni znakovi vjere. I opet ih, naizgled, napušta, ostavljajući ih suočene sa stvarnošću života, ispunjena bojaznima i pogrješkama te s teretom ljudskih ograničenosti.
To je ohrabrenje i za nas, da u trenutcima kad nam nedostaje oduševljenja, kad osjećamo težinu neostvarenih snova i poljuljanih nada, ne zaboravimo Kristov dar blizine kojim možemo iznova započinjati. Mi smo u Njegovu djelu, nikada nismo prepušteni samo svojim snagama.
Nadalje, kao drugi naglasak spominjem: Uskrsnuće i Uzašašće, dva uporišta kojima je zajednički »Isusov odlazak«, koji postaje darom njegove nove prisutnosti u svijetu po Duhu kojim vjernici mogu preobražavati svijet u izgradnji Božjega kraljevstva.
Neobično je da apostoli nakon Isusova uzašašća nisu razočarani. Vidjevši Isusov odlazak k Ocu, po Duhu otkrivaju istinu i vrijednost njegova silaska. Bog je u Isusu želio živjeti našu ljudskost, težinu čovjekova života; svrstao se među grješnike, da bi bio uronjen u život svijeta koji je djelo njegove ljubavi.
Ovo Evanđelje je poziv da se u svijetu prepunom tjeskobe ne osjećamo napušteni, nego kao oni koji su u svome domu. »Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se« (Mk 16, 16). To je naša uronjenost u smrt i novi život, onaj koji nam omogućuje gledati svijet Kristovim očima, jer nam je dano svjetlo Duha. Takve oči gledaju čovjeka i prihvaćaju druge s ljubavlju, da bi se djelima očitovalo čovjekoljublje.

3. Geslo koje sažima i usmjeruje ovogodišnju Molitvenu osminu, preuzeto iz Djela apostolskih (Dj 28, 2), naglašava brodolom, prijetnju, nesigurnost, i to da je učenicima »iskazano nesvakidašnje čovjekoljublje«.
Grčki izvornik koristi riječ »filanthropía« (»pareihon ou ten tyhousan filanthropían hemin«), snažan kršćanski pojam, čiju vrijednost prepoznaju svi ljudi. Bog je poslao svoga Sina na svijet radi čovjeka, da bi ga spasio iz svakoga životnog brodoloma; da bi objavio put do punine života: kršćanski humanizam, koji izrasta iz stvorenosti čovjeka i svijeta, ostvaruje se u ljubavi prema drugima, a ne u sebičnosti.
U ovom znakovitom zajedništvu molimo za suradnju s Duhom Svetim koji ostvaruje jedinstvo Kristova Tijela, Crkve. Naime, ako se sve veći broj Isusovih sljedbenika bude duhovno sjedinjavao s Gospodinovom molitvom »da svi budu jedno« (Iv 17, 21), takva molitva u Isusovo ime neće otići u prazno. Stoga večeras molimo i za povezanost između Božje riječi i naših djela, što daje vjerodostojnost svjedočanstvom života i sposobno je otkrivati ljepotu naše vjere novim naraštajima.

4. Braćo i sestre, u Hrvatskoj se pripremamo za Susret hrvatske katoličke mladeži. Središnje će slavlje biti 9. i 10. svibnja 2020. godine, ovdje u Zagrebu. Mladi su za svoje geslo izabrali Marijine riječi: »Što god vam rekne, učinite!« (Iv 2, 5). Naša djela imaju nesvakidašnju snagu, ako su rođena iz Božje riječi i otajstva njegove blizine. Onomu tko uzvjeruje i po vjeri živi otvaraju se široki obzori. Čovjek koji nije zatvoren u sebe govori novim jezikom čovjekoljublja i gostoljubivosti, a Božja ljubav za njega postaje temeljem pouzdanja.
I dok u današnjem svijetu vidimo puno stvarnosti koje prijete i zabrinjavaju, ovo naše večerašnje slavlje očituje da želimo zajedno kročiti Isusovim putom. Zahvalimo Gospodinu za to i molimo da nas i nadalje usmjeruje i vodi.
Amen.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr