(FOTO) Marijanski zavjet za Domovinu – dio europske baštine

Foto: Narod.hr

Na inicijativu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu (i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravke Šuice u Europskom parlamentu održana je konferencija pod nazivom „Marijanski zavjet za Domovinu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zastupnike i zaposlenike Europskog parlamenta, na konferenciji su sudjelovali španjolski zastupnik Francisco Millan Mon, pater Ivan Mandurić i predstavnici Studentskog katoličkog centra, Marijanskog zavjeta za Domovinu, Crkvene udruge Magis i Molitvene zajednice Srce Isusovo.

Na Marijanskom zavjetu za Domovinu, hodočašću organiziranom od strane HVIDRA-e, studentske udruge SKAC Palma i MAGIS, te mnogobrojnih studentskih i braniteljskih udruga, hodočasnici prelaze rutu dugu oko 1.500 kilometara od Gunje do Dubrovnika – kroz cijelu Hrvatsku i dio BiH, prolazeći kroz velika marijanska svetišta, ali i bitna mjesta hrvatske povijesti, obilježivši posebne događaje i obljetnice.

Mladi u kvalitetnim programima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvodnom govoru na konferenciji Šuica je naglasila kako projekti poput Marijanskog zavjeta za Domovinu – koji povezuju studente i branitelje – predstavljaju korak naprijed na putu povezivanja hrvatske prošlosti s njezinom budućnošću.

„Nadam se da će ova konferencija još jednom naglasiti važnost uključivanja mladih u kvalitetne programe koji će im pomoći u sazrijevanju i preuzimanju društvene odgovornosti te im i pružiti priliku za razvoj vlastitih talenata“, izjavila je Dubravka Šuica.

Marijanski zavjet za Domovinu i Putem sv. Jakova (Camino de Santiago)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijanski zavjet za Domovinu je bratovština koju su osnovali mladi i branitelji, a pokrenula je 2015. zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Ove godine hodočasnički put kreće iz Osijeka i u prvom će tjednu, od 11.- 17. lipnja 2017. hodočasnici prijeći ukupno 150 kilometra na ruti Osijek-Aljmaš-Vukovar-Vinkovci-Vođinci-Đakovo-Donji Andrijevci-Slavonski Brod.

Utemeljitelji Marijanskog zavjeta za Domovinu tumače kako je već nekoliko godina iz raznih smjerova, inspirirana sličnim događanjima iz Europe, navirala ideja o pokretanju hodočasničkih putova diljem naše Hrvatske. K realizaciji projekta koji je i dio europske baštine, dodatno su volontere požurila zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizašlih iz Domovinskog rata. Upravo ti napadi na branitelje i vrijednosti koje su osigurale obranu Hrvatske i današnju slobodu, potaknule se i ohrabrile mlade i bratnitelje da ovaj hodočasnički put nazovu zavjetnim, za Domovinu.

Projekt je inspiriran Putem sv. Jakova (Camino de Santinago) tradicionalnim hodočašćem Sv. Jakovu u svetište Santiago de Compostella, na sjeverozapadu Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.marijanskizavjet.hr/

Španjolski zastupnik Francisco Millán Mon ukratko je izložio povijest samog hodočasničkog puta sv. Jakovu, najpopularnijeg i najpoznatijeg hodočasničkog puta u Europi i svijetu – od samih začetaka pa do procvata popularnosti zadnjih 10 godina. Zastupnik Millán Mon zaključio je svoje izlaganje mišlju kako duboki i jaki korijeni pokazuju da Europa nije nešto umjetno stvoreno 50-ih godina prošloga stoljeća, već nešto što svojom kulturom i vrijednostima seže duboko u povijest.

Autentično civilno društvo

Pater Ivan Mandurić, Isusovac i duhovnik SKAC-a (Studentskog katoličkog centra) u Zagrebu koji na misama petkom u 21 sat okuplja između 800 i i 1000 studenata i mladih, , kao bivši hrvatski branitelj ima jako velik utjecaj na osvještavanje mladih o Domovinskom ratu i njegovoj važnosti u stvaranju društva u kojem živimo. Zahvalivši zastupnici Šuici na inicijativi, pater Ike – kako ga mladi nazivaju, kazao je da je osnovna misija okupljanja mladih stvoriti autentično civilno društvo. Po njegovim riječima – svatko ima pravo i dužnost pronaći što mu je potrebno i što može, kao pojedinac, učiniti za društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronalazak zajedničkih korijena

Vedran Pražen, predstavnik Bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu, koji su osnovali studenti i branitelji, podijelio je svoja iskustva o strukturiranju samog hodočašća rekavši da je temeljna vrijednost hodočašćenja nevjerojatan poriv i mogućnost stvaranja bliskog kontakta i pronalaženja zajedničkih korijena među ljudima koji hodočaste. Nakon Bratovštine, priliku za predstavljanje dobili su i Terezija Klaić te Klaudia Mioč iz Crkvene udruge Magis i Molitvene zajednice Srce Isusovo. Obje predstavnice složile su se oko neprikosnovene važnosti organiziranih mladenačkih druženja i kampova u stvaranja aktivnih građana koji imaju svoju svrhu. Marija Selak, predstavnica Studentskog katoličkog centra SKAC predstavila je svoju udrugu, organiziranu od strane skupine entuzijastičnih studenata koja se okupljala na vjeronaucima za studente kod isusovaca u Palmotićevoj.

– Zreo pojedinac koji ima što ponuditi svojoj zajednici prvi je korak u izgradnji društva – zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.