(FOTO) Martin Scorsese i Cate Blanchett proglasili otvorenim 71. Filmski festival u Cannesu

Foto: Fah

Australska glumica Cate Blanchett, predsjednica žirija i američki redatelj Martin Scorsese otvorili su u utorak navečer 71. Filmski festival u Cannesu, prvi nakon afere Weinstein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zajednička nam je strast prema filmu, ovdje smo da proslavimo 7. umjetnost”, rekao je redateIj “Taksista”, kojem će biti uručena Zlatna kočija i zatim je pozvao Cate Blanchett da mu se pridruži na pozornici i da zajedno otvore 12-dnevni festival.

Španjolski glumački par Penelope Cruz i Javier Bardem prošetali su crvenim tepihom, čijim će filmom “Everybody Knows”, iranskog redatelja, dvostrukog dobitnika Oscara Asgara Farhadija, početi filmski festival.

Australska glumica, dobitnica Oscara i predsjednica žirija Cate Blanchett obilježila je otvaranje festivala u utorak izjavom da će proteći dosta vremena dok će se filmska industrija okrenuti u korist žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za duboke promjene su potrebne specifične aktivnosti”, rekla je Blanchett na konferenciji za novinare.

Festival u Cannesu bio je na udaru kritika jer će samo tri filma žena redateljica sudjelovati u konkurenciji ove godina za Zlatnu palmu za najbolji film.

“Nekoliko je žena u konkurenciji”, rekla je Blanchett. “One nisu ovdje zato što su žene, već zbog kvalitete njihova rada”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Lažni prikaz Domovinskog rata i ‘vozač kamiona kroz Srbiju’ predstavljaju Hrvatsku u Cannesu?

Dobitnica dvaju Oscara (48) i još tri žene koje su ove godine u 9-članom žiriju pridružit će se oko 100 žena u subotu na crvenom tepihu kako bi upozorile protiv diskriminacije žena u svjetskoj filmskoj industriji.

> Zorica Gregurić: ‘Prema odgovoru ravnatelja HAVC-a Chris the Swiss nije hrvatski film’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.