Zorica Gregurić: ‘Prema odgovoru ravnatelja HAVC-a Chris the Swiss nije hrvatski film’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“U dopisu g. Daniela Rafaelića, ravnatelja HAVC-a, vidljivo je da je “Chris the Swiss” švicarski film koji nije prošao kolaudaciju HAVC-a te se ni u kojem smislu ne može predstavljati kao hrvatski film.

G. Rafaelić također je naveo da je sada u tijeku pravni postupak o sufinanciranju tog filma, s obzrom da je HAVC dao novac za njega. Budući da film nije prošao kolaudaciju svi oni koji su dobili novac za taj film, morat će ga, po zankonu, vratiti.

Ostaje nejasno tko podržava da se u medijima ovaj film, iako nije hrvatski, lažno predstavlja kao hrvatski, a taj film je, štoviše, i predmet kaznenih prijava zbog omalovažavanja Republike Hrvatske i kršenja postavki Ustava RH i Deklaracije o Domovinskom ratu.” – rekla je za Narod.hr Zorica Gregurić iz Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, koja je nedavno ravnatelju i upravnom odboru HAVC-a te ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, uputila pitanje vezano medijske napise o filmu “Chriss the Swiss” kao hrvatskom filmu.

> Lažni prikaz Domovinskog rata i ‘vozač kamiona kroz Srbiju’ predstavljaju Hrvatsku u Cannesu?

> Branitelji ministrici Obuljen i glavnom državnom odvjetniku: ‘Kada će se razriješiti kriminal u HAVC-u i je li Chris the Swiss hrvatski film?’

U filmu se, među ostalim, tvrdi da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, da su u njemu hrvatski vojnici, uključujući i mnogobrojne dragovoljce iz drugih zemalja bili „desničarski plaćenici financirani od krijumčarenja droge i oružja te udruge Opus Dei“, zbog čega je Koordinacija udurga hrvatskih branitelja i stradalnika DR protiv njega podnijela kaznenu prijavu.

“Mi smo prije dvije godine predali kaznenu prijavu protiv onih koji su sudjelovali u stvaranju tog filma i odobravanju financijskih sredstava iz državnog proračuna jer je film već tada u svom scenariju sadržavao protuhrvatske, protuzakonite i utužive elemente gdje se vrijeđao ugled i čast RH, na način da su se hrvatski vojnici proglašavali psima rata, da su se strani dragovoljci koji su branili RH, financirali novcem droge i kriminala te da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.” – kaže Gregurć i dodaje:

“To je nekoliko vrlo jasnih elemenata u scenariju koji su protivni Deklaraciji o Domovinskom ratu i zakonima RH i zbog čega smo podigli kaznenu prijavu.”

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘HAVC je postao istoznačnica za koruptivno-klijentelističku hobotnicu’

Ističe da se u slučaju toga filma radilo o producentskoj kući “Nukleus d.o.o“, koja je već ranije prekršila zakon filmom “15 minuta masakr u Dvoru” i “kojoj su protivno zakonu i svim pozitivnim propisima tada dodijeljena sredstva HAVC-a. Sada ta producentska kuća ponovno sudjeluje i u koprodukciji ovog filma.”

> Skandal s filmom ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ – HAVC: ‘Utvrdili smo neispunjenje ugovorom preuzetih obveza’

Odgovor Daniela Rafaelića, ravnatelja HAVC-a, možete pročitati u nastavku.

“Navedeni film je švicarski film, proizveden djelomično u Republici Hrvatskoj, kao manjinska hrvatska koprodukcija. Film nije prošao kolaudaciju niti mu je izdan nacionalni certifikat.”- navodi se, među ostalim, u dopisu.

Na paralelnim programima Festivala u Cannesu još dvije hrvatske manjinske koprodukcije

Osim filma “Chriss the Swiss”, mediji su kao hrvatske filmske manjinske koprodukcije na festivalu u Cannesu, naveli i film “Teret” Ognjena Glavonića i film Yorgosa Zoisa “Treća vrsta”.

Navedeni filmovi bit će prikazani na paralelnim sekcijama Festivala u Cannesu, “Tjednu kritike” i “Tjednu autora”.

‘Teret’ je srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarska koprodukcija. Hrvatski koproducent je zagrebačka Kinorama.

Leon Lučev u filmu glumi Vladu, vozača kamiona za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine, kojemu je zadatak da od Kosova do Beograda preveze tajanstven teret. Kada napokon obavi posao, Vlada se treba vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih djela.

“Onoliko koliko sam pročitala o tom filmu, mogu reći da ne razumijem zašto bi hrvatski porezni obveznici trebali plaćati ideje koje opsjedaju jednog Ognjena Glavonića.” – prokomentirala je za Narod.hr Zorica Gregurić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr