(FOTO) Msgr. Batelja izdvojio primjer izmanipulirane Stepinčeve rečenice na predstavljanju knjige ‘Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu’

Foto: Zagrebačka nadbiskupija Fotomontaža: narod.hr

U organizaciji Postulature bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 13. svibnja 2019. godine u prepunoj dvorani „Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu predstavljena je nova knjiga msgr. Jurja Batelje pod naslovom „Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu.”

Uz autora, knjigu su predstavili povjesničar dr. Miroslav Akmadža i njemačka sutkinja dr. Claudia Stahl. Predstavljanju su nazočili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH akademik Zvonko Kusić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak, ravnatelj Bolnice sestara milosrdnica u Zagrebu prof. dr. Mario Zovak, te brojni Stepinčevi poštovatelji, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija.

Dr. Akmadža, povjesničar i izvanredni profesor na Hrvatskim studijima, rekao je kako msgr. Batelja u ovoj knjizi donosi „prave i istinske dokaze, te izvorne dokumente i sve što je relevantno o djelovanju našega blaženika u vrijeme II. svjetskog rata, kada je činio ono što se rijetko tko u tadašnjoj Europi usudio činiti: stao je u obranu najugroženijih u tim vremenima – Židova, Srba, pravoslavnih, Roma, Poljaka, Slovenaca i Hrvata koji su bili ugroženi od tih vlasti, bez straha, kalkuliranja, taktiziranja, jasno i čvrsto, u skladu s kršćanskim naukom.”

Ukazao je na potrebu ponavljanja istine o Stepincu, te potrebu objavljivanja knjiga o njemu i na drugim jezicima. Zbog toga je u tisku i izdanje knjige „Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu” na engleskom jeziku, jer “Stepinac kada postane svet, postaje svet cijelom svijetu.”

Spomenuo je iskustva suradnje s drugim zemljama u kojima se o Stepincu ne zna puno, ili što se zna, potječe iz srpskih izvora. Zato je potrebno hrvatske izvore prevoditi na svjetske jezike kako bi oni došli do onih koji ne znaju istinu o Stepincu.

Dr. Claudia Stahl pravnica je i sutkinja iz Njemačke. Njezina jedina veza s Hrvatskom je bl. Alojzije Stepinac. Rođena je u Hamburgu, živi u Berlinu, a hrvatski jezik je naučila kako bi mogla proučavati dokumente na temelju kojih je saznala detalje o nadbiskupu Stepincu, jer je kao pravnica uočila da je proces protiv njega bio nepošten. Stepinčevu iscrpnu biografiju objavila je na njemačkom jeziku, a kao pravnica promiče ideju da se Alojzija Stepinca proglasi zaštitnikom sudaca i odvjetnika.

Na predstavljanju najnovije knjige msgr. Batelje osvrnula se na pitanje je li Stepinac trebao učiniti više za progonjene ljude? „Zakonski, to je pitanje nečinjenja, propuštanja. Očigledno je da ne može svaki propust, svako nečinjenje biti prekršaj. Inače bismo svi bili krivi za stvari s kojima nemamo ništa.” Za Stepinca je rekla kako je „učinio ono što je smatrao ispravnim u svojoj povijesnoj situaciji i što je u skladu s njegovom savješću. Nije ograničio svoju pomoć samo na svoje vjernike.”

Govoreći kako prema njemačkom zakonu ljudsko dostojanstvo i opće pravo svake osobe vrijede i nakon smrti, primijetila je: „Kao sutkinju, jako me boli što još i danas moram čitati da je Stepinac bio zločinac ili da nije učinio dovoljno za progonjene u NDH, a da ne spominjem druge laži i klevete o njemu.”

Izrazila je zadovoljstvo što msgr. Batelja objavljivanjem brojnih izvora, a posebno ovom važnom knjigom, pomaže da se takvi nepošteni napadi na blaženog kardinala Stepinca lišavaju osnove. „Naravno, dopušteno je i poželjno raspravljati o Alojziju Stepincu, i svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali samo na temelju dokazanih činjenica”, zaključila je dr. Stahl.

Autor, msgr. dr. Batelja izdvojio primjer izmanipulirane Stepinčeve rečenice

Autor, msgr. dr. Juraj Batelja, koji gotovo trideset godina radi na otkrivanju istine o Stepincu, prikazao je niz dokumenata i priloga objavljenih u knjizi koji potvrđuju Stepinčevo spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu. Sve je sažeo u pet cjelina, na 450 stranica. Budući da je predstavljanje knjige „Bl. Alojzije Stepinac spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu” održano na blagdan Gospe Fatimske, msgr. Batelja izdvojio je primjer izmanipulirane Stepinčeve rečenice koju je izgovorio prilikom krunjenja kipa Gospe Fatimske kada je rekao: „Nije daleko dan kada će se i Rusija obratiti i da će kip Bogorodice biti postavljen na Kremlju.”

Što se dogodilo? „Zločestoća srpskih krugova u Hrvatskoj platila je Rivelliju koji je ovu Stepinčevu rečenicu zlorabio i rekao je da je Stepinac Rusiju želio pokatoličiti. Međutim, Stepinac nije rekao ga će lik Majke Božje ili Gospe Fatimske stajati na Kremlju, nego lik Bogorodice, da se pravoslavni oslobode komunističke čizme i diktature, to je bila njegova molitva, a ne da se Ruse učini katolicima.”

Promociju knjige pjesmom su obogatili članovi Mješovitog zbora župe Presvetog Trojstva iz Krašića koji su toga dana pod vodstvom župnika Ivana Vučaka hodočastili u katedralu na Stepinčev grob, te uoči promocije sudjelovali u euharistiji. Po želji msgr. Batelje izveli su niz pučkih crkvenih pjesama, ali i autorska djela o Krašiću i Blaženiku.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr