(FOTO, VIDEO) Predstavljen novi film Jakova Sedlara ‘3069’ o suicidu među braniteljskom populacijom: Evo kada ga i gdje možete pogledati

Foto: Narod.hr

Novi dokumentarni film Jakova Sedlara “3069” koji obrađuje temu suicida među braniteljskom populacijom najavljen je na konferenciji za medije u ponedjeljak u Domu specijalne policije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O filmu je govorio redatelj Jakov Sedlar, autor ‘Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer’ Marijan Capek te predsjednica udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorica Gregurić. Konferenciji je prisustvovala i predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja koje sufinancira film i voditeljica Službe za očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata Ivanka Bušić.

Pretpremijera filma ‘3069’ održat će se u Vukovaru (23. rujna u Hrvatskom domu), zatim 24. rujna u Rijeci, u Zagrebu 25. rujna u kinu Studentski centar te u Splitu, 26. rujna u Domu hrvatske vojske, nakon čega slijedi inozemna turneja u Kanadi i SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capek je naglasio da je velika nepravda učinjena prema braniteljima, a festival donosi istinu o tome što se doista događalo tijekom 90-ih. Ističe da je samoubojstvo teška tema za sve branitelje, ali ujedno i važna, jer svi branitelji poznaju barem jednog suborca koji je počinio suicid.

Zorica Gregurić iznijela je zastrašujuću statistiku – podatci govore da su dvije hrvatske brigade počinile samoubojstvo. Do 23. kolovoza 3 tisuće 267 branitelja dignulo je ruku na sebe, a u međuvremenu još dvojica. Ističe da je svrha filma “učiniti javnim, ono što se skriva, jer društvo izbjegava o tome diskutirati”.

“Ovo je i apel braniteljima – ne dižite ruku na sebe”, govori Gregurić. Ističe da se veliki broj suicida dogodio i zbog društvene i političke klime, jer se branitelje ponižava i diskriminira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedlar se zahvalio ljudima koji su svjedočili svoje bolne tragedije u filmu i istaknuo da ministar Medved “čini sjajne stvari za braniteljsku populaciju”. U svom novom dokumentarnom filmu Sedlar donosi ispovijedi obitelji branitelja koji su počinili samoubojstvo.

Film je rađen dvije godine i u 60 minuta prikazuje osam tragičnih sudbina. Sedlar je zaključio da “društvo u cjelini nije dovoljno napravilo za tu posebno osjetljivu populaciju”. Prihodi od prodaje filma idu udruzi “Plavi kaputić” koju je osnovala Željka Mitrović Jurić, prepoznata kao “djevojčica u plavom kaputiću” iz vremena ratnog razaranja Vukovara 1991. godine.

Capek je za Narod.hr istaknuo kako prikazivani filmovi na festivalu ne zaokupljaju dovoljno pozornosti gledatelja te se nada da će Sedlarov film “3069” potaknuti zainteresiranost publike i otvoriti pitanje nepravde prema braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.