(FOTO) Svećeničko ređenje u sisačkoj katedrali

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 25. lipnja u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku svečano misno slavlje tijekom kojeg je za svećenike zaredio kandidate Roberta Jakicu iz petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg, Ivana Petrovića iz župe sv. Josipa u Belišću i Marijana Štingla iz petrinjske župe sv. Lovre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanom slavlju uz rodbinu, župljane i prijatelje mladomisnika sudjelovalo je pedesetak svećenika među kojima su bili kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček, rektor Isusovačkog kolegija u Zagrebu p. Ivan Antunović te rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak koji je okupljenima predstavio kandidate.

U homiliji biskup je rekao kako Gospodin svima nama po ovom ređenju poručuje da On svoje milosrđe od nas nije odvratio, da je On „ljubav sama i nježnost“ (Jl 2,13). „Bog nas ne zaboravlja jer mi neprestano gledamo da nam daje svoje darove. Tri mladomisnika za našu Sisačku biskupiju takav su dar, velik dar. Zato zahvalna srca slavimo ovu Euharistiju: i vi, ređenici, i vi, roditelji, prijatelji, svećenici i vjernici, svi budimo zahvalni za dar svećeništva koji se danas podjeljuje. Jer taj se dar doduše daje pojedincu, ali ne daje se na korist samo onome kojega se postavlja u svećeničku službu već se taj dar daje na korist čitavoj zajednici, Crkvi“, poručio je biskup okupljenima te se u nastavku obratio Robertu, Ivanu i Marijanu. „Vi, dragi uskoro naši suradnici, prezbiteri, imate milost da primate ovaj sveti sakrament u Godini Božjeg milosrđa. U toj godini, po odluci Svetog Oca pape Franje, želimo živjeti u svjetlu Gospodinove riječi: Milosrdni poput Oca. Papa Franjo uputio nam je riječi, koje posebno trebate vi, draga braćo, kandidati za svećeničko ređenje, uzeti k srcu: Cjelokupno pastoralno djelovanje /Crkve/ moralo bi biti obavijeno nježnošću koju pokazuje prema vjernicima: ništa u njezinu naviještanju i njezinu svjedočenju svijetu ne bi smjelo biti lišeno milosrđa. Sama se vjerodostojnost Crkve očituje u tome kako ona pokazuje milosrdnu i suosjećajnu ljubav“.

Biskup je istaknuo i kako je veoma važno da svećenik bude milosrdan poput Oca nebeskog. „Da nalikuje na Krista, Dobrog pastira koji traži izgubljene ovce, koji ne pokazuje u svojem pristupu vjernicima svoju superiornost nego služenje, onaj koji ne nastupa nikada grubo već s razumijevanjem i prihvaćanjem, pa radilo se i o najtežim grješnicima i zalutalima. Lice milosrđa objavio nam je Krist, a mi, koje je On pozvao da idemo za njim, trebamo njegove riječi: ‘slijedi me’ shvatiti upravo na način da ga nasljedujemo u ljubavi, pomaganju bolesnima i grješnima, u pridizanju palih i beznadnih, u služenju svima koji su potrebni Božje ljubavi“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o pročitanom Ivanovom evanđelju i dijalogu uskrslog Krista i Petra apostola u kojem mu on potvrđuje svoju ljubav, biskup je poručio kako biti s Isusom, voljeti ga, slijediti i žrtvovati se za njega i njegov narod, njegovo stado poslanje je svećenika i svih vjernika. „To što vi, dragi uskoro mladomisnici, danas obećavate, što vam je danas na usnama, to neka vam je u srcu čitav život, kroz sve dane i godine koje će vam Gospodin darovati. To neka vam je u srcu uvijek, u čitavo vrijeme vašeg svećeničkog života koji danas započinjete. Kako god drugi cijenili i prosuđivali vaš život i poslanje, vi se vodite samo tim načelom: voljeti Krista u svojoj braći i sestrama, služiti svome povjerenom narodu donoseći im Krista Gospodina i privodeći ih njemu. Veoma je važno znati tko je pastir, a tko su ovce. Ne vode ovce pastira, nego pastir ovce. I dok se budete s ljubavlju brinuli o svojim vjernicima, znajte da bez vrhovnog pastira Krista mi nismo ništa. Također naše svećeničko poslanje nije moguće bez povezanosti s biskupom, pastirom naše mjesne Crkve, bez poštovanja i poslušnosti prema njemu i Svetom ocu papi. U tom zajedništvu vi ćete ispunjavati svoje poslanje, ostvarujući tako svoju ljubav prema Kristu Isusu“, rekao je biskup podsjetivši na kraju kako je na današnji dan prije točno 25 godina Hrvatski državni sabor donio odluku o osamostaljenju Republike Hrvatske kao samostalne države. „To je bio i početak Domovinskog rata budući da je već sljedeći dan, i to upravo na našem području, u Glini napadnuta policija i ubijen prvi redarstvenik. Kada danas slavimo Dan državnosti, mislimo na našu Domovinu, molimo se za nju, za poginule i pokojne branitelje, ali i za našu zajedničku budućnost. Voljeti domovinu – lijepo je opisao naš blaženik kard. Alojzije Stepinac – ne znači riječima voljeti, nego životom, zalagati se za dobro svoga naroda“.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz ogruljašku pratnju gđe Marijane Boček, a na kraju su Robert, Ivan i Marijan udijelili okupljenima svoj mladomisnički blagoslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.